Hrvatska u prvih pet zemalja Evrope po svakodnevnoj konzumaciji alkohola

Zloupotreba alkoholnih pića je sve veći problem u Hrvatskoj koja se našla u prvih pet država Evrope u svakodnevnoj konzumaciji pića.
Hrvatska u prvih pet zemalja Evrope po svakodnevnoj konzumaciji alkohola
Foto: Pixabay
To je zaključak današnjeg okruglog stola u Zagrebu "Alkohol kao javnozdravstveni problem" u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
 
Napomenuto je kako ovaj trend zahteva hitnu pažnju i da zabrinjava podatak da sve veći broj mladih konzumira alkohol.
Učesnici razgovora su dodali da zloupotreba alkohola predstavlja jedan od najozbiljnijih problema savremenog društva i da se alkohol se počinje konzumirati sve ranije u životu, piše Hina.
 
Konkretni problemi povezani s konzumacijom alkohola različiti su širom sveta, ali su bolesti koje ona izaziva i smrtnost stanovnika značajan u većini država.
Prema podatcima Evropske zdravstvene ankete za 2019. godinu, Hrvatska se nalazi među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s prevalencijom iznad 10 posto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španijom i Portugalom.
 
Ti su podaci zabrinjavaju, jer alkoholizam nije samo problem pojedinaca, već ima šire posledice na porodicu, zdravstveni sistem i društvo u celini, upozoreno je na okruglom stolu.
 
Zanimljivo je da su po nekim pokazateljima istraživanja Helt Bihejvior Skulejdžd čilderen 2022. godine (Health Behaviour in School-aged Children provedenog 2022) učenice prvi put prestigle dečake u konzumaciji alkohola. 
 
Alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo je 41.5 odsto dečaka i čak 45 odsto devojčica u dobi od 13 godina te 66 odsto mladića i čak 71 odsto devojaka u dobi od 15 godina.
 
Učesnici okruglog stola zaključili su da je nužno zapošljavati psihologe u školama kako bi se sistem adekvatnije nosio s problemom konzumacije alkoholnih pića.
 
Takođe treba napraviti spisak rizika po mentalno zdravlje koji sprovode lekari školske medicine na sistematskim pregledima u 8. razredima i 1. razredima srednje škole.
  • Srpski SuperHik

    21.03.2024 18:29
    Držite se braćo ...
    ... alkoholičari , dok i mi neuđemo u EU ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.