
Ova evropska zemlja ima najviše ljubitelja sira
Novi izveštaj iz industrije sira kaže da je devet od deset nacija koje najviše proizvode, konzumiraju i razmišljaju o siru upravo u Evropi.

Foto: Pixabay
Agencija za istraživanje tržišta Mintel rangirala je svaku zemlju na osnovu njenog uvoza sira, proizvodnje sira i guglanja reči "sir" na maternjem jeziku te zemlje, a čak devet od prvih deset mesta zauzele su zemlje Evrope.
Evo koje su se sve zemlje našle na popisu.
10. Finska
Dok nordijske nacije nisu nužno prve na koje biste pomislili kada je u pitanju sir, Finska, Danska i Švedska iznenađujuće jako vole sir. Finska se našla na 10. mestu Mintelove liste. Uprkos tome što sama proizvodi samo šest sireva, zemlja troši čak 5,18 evra po osobi na uvozni sir svake godine.
9. Danska
Finci su, međutim, pali na lestvici jer nisu toliko pretraživali sir na internetu kao njihovi susedi. Mesečna Google pretraživanja u vezi sa sirom u Finskoj bila su za oko trećinu manja od Danske, koja je zauzela 9. mesto. Danska takođe proizvodi više sireva od Finske, njih čak 16.
8. Švedska
Švedska se našla na 8. mestu jer njena proizvodnja sira nadmašuje proizvodnju njenih suseda - domovina mesnih ćufti proizvodi 25 sopstvenih sireva i na sireve po osobi troši približno isto kao i Finska i Danska.
7. Švajcarska
Švajcarska je rodno mesto fondua, bogatog i topljenog sira, a poznata je i po "švajcarskom siru" ili ementaleru, tvrdom siru punom rupa. Međutim, uprkos tome što proizvodi 32 različite sorte, Švajcarska je takođe veliki uvoznik stranih sireva. Nalazi se na trećem mestu u svetu po glavi stanovnika, odmah iza Holandije i Belgije.
6. Ujedinjeno Kraljevstvo
Poznata po svojim sortama čedar i stilton, ova zemlja "gugla" sir koliko i Francuska, ali s milion ljudi manje. Ujedinjeno Kraljevstvo proizvodi čak 261 različitu vrstu autohtonih sireva, a potrošači više vole lokalne sireve od uvoznih - 70 odsto britanskih potrošača kaže da kupuje čedar, a 36 odsto kupuje druge regionalne britanske sireve.
5. Austrija
Austrijanci konzumiraju ogromne količine sira, kako domaćih tako i stranih sorti. Zemlja potroši više od 58 miliona evra na uvoz sira svake godine, što je čini četvrtim svetskim uvoznikom po glavi stanovnika. Takođe proizvodi 41 vrstu lokalnog sira, uključujući bergkäse i alpenkäse, napravljene od sirovog kravljeg mleka iz Alpa.
4. SAD
I Sjedinjene Američke Države poznate su kao nacija koja voli sir, s čak 523 različita sira poreklom je iz SAD-a. I dok američki potrošači možda nisu najhrabriji kad je reč o stranim, uvoznim sirevima, čak 96 odsto njih kaže da jedu čedar.
3. Belgija
Impresivno je da je Belgija dospela na popis, s obzirom na činjenicu da proizvodi samo 13 sopstvenih sireva i da nema velik broj Gugl pretraživanja povezanih sa sirom. Belgija potroši u proseku 10 evra po osobi svake godine na uvezene sireve, odmah iza Holandije u smislu vrednosti po glavi stanovnika. Ova mala zemlja godišnje uveze više od 1,6 kilograma sira po osobi.
2. Francuska
Francuzi sebe smatraju šampionima kada je sir u pitanju, ali im je za neznatnu razliku promaklo prvo mesto u Mintelovoj studiji. Mintel je izvestio da su francuski potrošači rekli da su 2024. jeli manje sira jer su bili zabrinuti zbog uticaja proizvodnje sira na životnu sredinu.
Uprkos tome, Francuska je još zemlja s velikim brojem sireva - najveći je uvoznik na svetu, trošeći ukupno 344 miliona evra na sir svake godine. Proizvodi 246 različitih sorti, uključujući svetski poznate sireve kao što su bri, rokfort i kamember, a Francuzi provode i puno vremena "guglajući" sir.
1. Holandija
Zemlja s najviše ljubitelja sira je Holandija, domovina veoma popularnih sorti gaude i edamera. Mala nacija od samo 17 miliona ljudi godišnje uveze sira u vrednosti od neverovatnih 13 evra po osobi, a proizvode i 38 sorti koje se konzumiraju širom sveta. Holanđani takođe razmišljaju o siru više nego bilo ko drugi na svetu - s najvećim brojem mesečnih Gugl pretraga za "sir".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
9
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
3
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
1
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
1
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
1
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Komentari 1
Silvija
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar