Sarajevska inspekcija u bureku sa junetinom pronašla svinjsko meso

Federalni veterinarski inspektorat na području Kantona Sarajevo saopštio je da je u jednoj pekari u Vogošći u bureku, za koji je navedeno da je sa junećim mesom, pronađen DNK trag svinjetine.
Kako navodi Federalni veterinarski inspektorat, nadzor nad pekarom "Munja" izvršen je krajem prošle godine.
 
Objašnjavaju da je tokom kontrole, između ostalog, zatečen i proizvod deklarisan kao "burek mini zaleđeno", tj. brzo smrznuto testo s nadevom od junećeg mesa.
"Za potrebe laboratorijske analize kvaliteta i mikrobiološke ispravnosti, te provere porekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratoriju za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gde je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina", navodi se u saopštenju.
 
Dodaju i da korišćena metoda nije akreditovana, pa su uzorak istog proizvoda naknadno poslali i u akreditovanu laboratoriju Evropske unije.
"S obzirom da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda takođe je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNK u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa", dodaje se u saopštenju.
 
Poručuju i da nastavljaju s vandrednim i redovnim kontrolama u cilju zaštite potrošača.

Teme

Burek
  • Čiča

    02.04.2024 22:12
    podmetanje
    Ma, to im je Dodik podmetnuo.......
  • NS

    29.03.2024 17:56
    @Andrija Šrek
    I šta kažeš? Jedino što ne odgovara deklaraciji. Shvataš li koliko smo prolupali ako je to samo.
  • /

    28.03.2024 21:53
    /
    neka dodju u srbiju na burek sa grizom i limuntusom podmazan kolomascu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.