![Zašto je bela čokolada dobra Zašto je bela čokolada dobra](/application//images/021-default.jpg)
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
![Da li je bela čokolada zaista čokolada? Da li je bela čokolada zaista čokolada?](https://www.021.rs//images/414b21974560b5f8e1736dcd8ca1faa1/bela_cokolada_pixabay.jpg)
Foto: Pixabay
Bilo koju da odaberete sigurno ćete obradovati vaša nepca, a ono što je intrigantno kada govorimo o ovoj poslastici jeste da neki belu čokoladu ne smatraju - čokoladom.
Proizvođači i potrošači već duže vreme raspravljaju o ovom kontroverznom pitanju.
Kako se pravi bela čokolada
Čokolada potiče od plodova kakaa koje raste u raznim delovima sveta. Plodovi veličine fudbalske lopte zovu se mahune, a jedno kakao drvo proizvodi oko 30 mahuna. Svaka mahuna ima 40 do 50 semena. Kada su mahune sazrele, pažljivo se uklanjaju sa stabla i nose na dalju preradu.
Kakao zrna se zatim melju u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker se dalje obrađuje kako bi se dobio kakao puter, mast koja daje čokoladi sočan, glatki osećaj u ustima, piše na sajtu Warrell Creations, a različite količine čokoladnog likera i kakao putera utiču na dalji proces dobijanja različite vrste čokolade - tamne, mlečne i bele.
Da bi čokolada dobila zvaničnu oznaku čokolade, mora ispunjavati stroge smernice - čokolada se može napraviti samo od kakaa, šećera i mleka ako je mlečna čokolada. Takođe je dozvoljeno da sadrži male količine vanile i lecitina, masti koja pomaže u vezivanju sastojaka.
Dakle, odakle potiče bela čokolada?
Bela čokolada dolazi od istih zrna kakaa kao i obična čokolada, ali zaobilazi nekoliko koraka proizvodnje. Bela čokolada nema kakao ili čokoladni liker.
Bela čokolada od kakao putera pomešana je sa kombinacijom šećera, pavlake, mleka i aroma vanile. Iako ovi sastojci čine belu čokoladu slatkom i kremastom, oni su takođe izazvali različita mišljenja o tome da li je bela čokolada prava čokolada. Odsustvo komponenti kakaa i dodatak punila i viška zaslađivača nateralo je neke da se zapitaju zašto se čokolada uopšte naziva čokoladom.
(kratka) Istorija bele čokolade
Prvi koji je proizvodio belu čokoladu 1930-ih bila je jedna poznata kompanija u Švajcarskoj, a recept je rezultat eksperimentisanja u stvaranju privlačnijih premaza za dečije lekove.
Iako je bila popularna, bela čokolada se nije smatrala čokoladom tokom većeg dela istorije zbog tehničkih standarda. Da bi bila označena kao "čokolada", zahtevano je da poslastica sadrži čokoladni liker - tečnost koja daje čokoladi duboku boju i bogat ukus.
Slatka prekretnica
Svet čokolade bio je uzdrman do srži kada je FDA izmenila svoje standarde za čokoladu i uključila belu čokoladu kao odobreni termin. FDA je verovala da će čvršći identitet bele čokolade promovisati poštenje i pravičnost u interesu potrošača i takođe postići doslednost sa postojećim međunarodnim standardima za slatku poslasticu.
Ali postojala su pravila. Da bi bila označena i prodata kao prava bela čokolada, mora da sadrži sledeće:
- ne manje od 20 odsto kakao putera,
- Ne manje od 14 odsto ukupne čvrste materije mleka,
- Ne manje od 3,5 odsto mlečne masti,
- Ne više od 55 odsto šećera.
Zabavne činjenice o beloj čokoladi
Ako ste ljubitelj bele čokolade, svideće vam se ove zabavne činjenice o slatkoj, kremastoj poslastici:
- Bela čokolada sadrži samo tragove kofeina u poređenju sa mlečnom i crnom čokoladom.
- Tačka topljenja kakao putera je dovoljno visoka da bela čokolada bude čvrsta na sobnoj temperaturi, ali dovoljno niska da se bela čokolada topi u ustima.
- Kakao puter je jedna od najstabilnijih masti, sa prirodnim antioksidansima koji ga godinama održavaju svežim.
- Visok sadržaj masti u beloj čokoladi omogućava joj da lako apsorbuje okolne mirise, pa je najbolje da je čuvate u sopstvenoj posudi na hladnom i tamnom mestu kao što je frižider.
- Prava bela čokolada zapravo nije bela, već više žute nijanse. To je zato što je kakao puter boje slonovače.
Bela čokolada je zaista čokolada.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kako se pravi Aperol Spritz: Donosimo recept za omiljeno piće ove sezone
26.07.2024.•
0
Za ovo piće treba vam samo nekoliko sastojaka – Aperol (gorko-slatki liker svetlo narandžaste boje), kocke leda, ohlađeni prosecco, gazirana voda i kriška narandže.
Naučnici: Tvrdnja da umerena upotreba alkohola produžava život je propaganda industrije alkohola
26.07.2024.•
2
Naučnici na kanadskom Univerzitetu Viktorija uporedili su 107 studija o konzumaciji alkohola i otkrili da ta istraživanja ne uzimaju u obzir da ljudi prestaju ili ograničavaju alkohol usled bolesti.
Ova pića konobari ne bi naručili u kafićima
25.07.2024.•
1
Ne tražite piće koje zahteva komplikovanu pripremu ili višekomponentni koktel ako ste u prepunom baru, prenosi Punkufer.hr poruku konobara.
Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba
25.07.2024.•
5
Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.
Dodatak ishrani na bazi pirinča povezan sa smrću 175 ljudi u Japanu
24.07.2024.•
2
U proizvodnji suplementa za holesterol i visok pritisak u Japanu pronađena je toksična kiselina zbog koje je hospitalizovano skoro 500 ljudi, a sumnja se i na 175 smrtnih slučajeva.
Lubenice i dinje: Pune hranjivih materija, ali se nekim ljudima preporučuje da budu oprezni
23.07.2024.•
1
Dolaskom leta police prodavnica i pijace preplavljene su lubenicama i dinjama.
Topla ili ledena kafa: Koja je zdravija?
22.07.2024.•
1
Kako je toplotni talas zahvatio našu zemlju, mnogi od nas odbacuju vruću kafu radi ledene kafe ili hladnog napitka.
FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije "regrutovalo" crno mače
22.07.2024.•
1
Crno mače koje je pronađeno u dvorištu Ministarstva spoljnih poslova Litvanije "regrutovano je" u Odeljenje za strateške komunikacije, objavilo je Ministarstvo na mreži X.
Znatno opala prodaja šampanjca
22.07.2024.•
0
Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.
Ovih osam namirnica najčešće uzrokuju trovanje hranom
22.07.2024.•
1
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji osam namirnica koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje.
VIDEO: Da, postoji pravilan način korišćenja slanika i posude sa biberom
22.07.2024.•
1
Slanik i posuda sa biberom su dva predmeta koje verovatno ima svako domaćinstvo.
VIDEO: Sećate li se popularne paste sa fetom i čerijem? Možete je napraviti baš brzo
21.07.2024.•
0
Recept za pastu sa sosom od pečenog feta sira i čeri paradajza bila je glavni kulinarski hit pre tri godine, a sve je počelo s viralnim TikTok snimkom.
Cezar salata "proslavila" 100. rođendan: Ko je osmislio i kako glasi pravi recept?
20.07.2024.•
0
Cezar salata, omiljeno okrepljujuće jelo tokom vrelih letnjih dana, proslavilo je početkom jula 100. rođendan.
Srbija za gastronomski vodič izdvaja 24 miliona dinara
17.07.2024.•
2
Izdavanje najnovijeg internacionalnog gastronomskog vodiča Srbije, "Gault & Millau", koštaće 24 miliona dinara.
Tinejdžeri u Japanu završili u bolnici nakon što su jeli čips s jednom od najljućih papričica
17.07.2024.•
0
Četrnaest japanskih srednjoškolaca prebačeno je juče u bolnicu nakon što su pojeli "super začinjen" čips, javljaju lokalni mediji.
VIDEO: Letnji slatkiš od lubenice koji sjajno izgleda, a lako se pravi
16.07.2024.•
1
Tiktok je prepun odličnih ideja za letnje poslastice, a izdvajamo jednu takvu koja, osim što odlično izgleda, sigurno je i jako ukusna.
VIDEO: Na roštilju možete peći i voće - evo koje je najbolje za to
14.07.2024.•
0
Leto je sezona mnogima omiljenog voća poput lubenica, bresaka, kajsija, dinja, smokava, krušaka, trešanja i bobičastog voća.
Povrće koje može biti štetno ako se jede u prevelikim količinama
11.07.2024.•
0
Povrće važi za jednu od najzdravijih namirnica, a oni koji vode računa o zdravoj ishrani konzumiraju ga svakodnevno.
Singapur odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata
10.07.2024.•
2
Singapur je odobrio konzumaciju 16 insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju međunarodno poznatu kuhinju.
Cene kafe će nastaviti da rastu
10.07.2024.•
1
Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.
Cene čaja u Indiji znatno porasle zbog smanjenog roda
09.07.2024.•
1
Cene čaja u Indiji snažno su porasle i verovatno će se zadržati na visokom nivou zbog toplotnih talasa i poplava na vrhuncu sezone berbe u ključnim proizvodnim regijama.
Komentari 2
za mene nije
Небитно
Да, и ја заиста волим белу чоколаду.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar