Da li je bela čokolada zaista čokolada?
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
Foto: Pixabay
Bilo koju da odaberete sigurno ćete obradovati vaša nepca, a ono što je intrigantno kada govorimo o ovoj poslastici jeste da neki belu čokoladu ne smatraju - čokoladom.
Proizvođači i potrošači već duže vreme raspravljaju o ovom kontroverznom pitanju.
Kako se pravi bela čokolada
Čokolada potiče od plodova kakaa koje raste u raznim delovima sveta. Plodovi veličine fudbalske lopte zovu se mahune, a jedno kakao drvo proizvodi oko 30 mahuna. Svaka mahuna ima 40 do 50 semena. Kada su mahune sazrele, pažljivo se uklanjaju sa stabla i nose na dalju preradu.
Kakao zrna se zatim melju u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker se dalje obrađuje kako bi se dobio kakao puter, mast koja daje čokoladi sočan, glatki osećaj u ustima, piše na sajtu Warrell Creations, a različite količine čokoladnog likera i kakao putera utiču na dalji proces dobijanja različite vrste čokolade - tamne, mlečne i bele.
Da bi čokolada dobila zvaničnu oznaku čokolade, mora ispunjavati stroge smernice - čokolada se može napraviti samo od kakaa, šećera i mleka ako je mlečna čokolada. Takođe je dozvoljeno da sadrži male količine vanile i lecitina, masti koja pomaže u vezivanju sastojaka.
Dakle, odakle potiče bela čokolada?
Bela čokolada dolazi od istih zrna kakaa kao i obična čokolada, ali zaobilazi nekoliko koraka proizvodnje. Bela čokolada nema kakao ili čokoladni liker.
Bela čokolada od kakao putera pomešana je sa kombinacijom šećera, pavlake, mleka i aroma vanile. Iako ovi sastojci čine belu čokoladu slatkom i kremastom, oni su takođe izazvali različita mišljenja o tome da li je bela čokolada prava čokolada. Odsustvo komponenti kakaa i dodatak punila i viška zaslađivača nateralo je neke da se zapitaju zašto se čokolada uopšte naziva čokoladom.
(kratka) Istorija bele čokolade
Prvi koji je proizvodio belu čokoladu 1930-ih bila je jedna poznata kompanija u Švajcarskoj, a recept je rezultat eksperimentisanja u stvaranju privlačnijih premaza za dečije lekove.
Iako je bila popularna, bela čokolada se nije smatrala čokoladom tokom većeg dela istorije zbog tehničkih standarda. Da bi bila označena kao "čokolada", zahtevano je da poslastica sadrži čokoladni liker - tečnost koja daje čokoladi duboku boju i bogat ukus.
Slatka prekretnica
Svet čokolade bio je uzdrman do srži kada je FDA izmenila svoje standarde za čokoladu i uključila belu čokoladu kao odobreni termin. FDA je verovala da će čvršći identitet bele čokolade promovisati poštenje i pravičnost u interesu potrošača i takođe postići doslednost sa postojećim međunarodnim standardima za slatku poslasticu.
Ali postojala su pravila. Da bi bila označena i prodata kao prava bela čokolada, mora da sadrži sledeće:
- ne manje od 20 odsto kakao putera,
- Ne manje od 14 odsto ukupne čvrste materije mleka,
- Ne manje od 3,5 odsto mlečne masti,
- Ne više od 55 odsto šećera.
Zabavne činjenice o beloj čokoladi
Ako ste ljubitelj bele čokolade, svideće vam se ove zabavne činjenice o slatkoj, kremastoj poslastici:
- Bela čokolada sadrži samo tragove kofeina u poređenju sa mlečnom i crnom čokoladom.
- Tačka topljenja kakao putera je dovoljno visoka da bela čokolada bude čvrsta na sobnoj temperaturi, ali dovoljno niska da se bela čokolada topi u ustima.
- Kakao puter je jedna od najstabilnijih masti, sa prirodnim antioksidansima koji ga godinama održavaju svežim.
- Visok sadržaj masti u beloj čokoladi omogućava joj da lako apsorbuje okolne mirise, pa je najbolje da je čuvate u sopstvenoj posudi na hladnom i tamnom mestu kao što je frižider.
- Prava bela čokolada zapravo nije bela, već više žute nijanse. To je zato što je kakao puter boje slonovače.
Bela čokolada je zaista čokolada.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Komentari 2
za mene nije
Небитно
Да, и ја заиста волим белу чоколаду.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar