Da li je bela čokolada zaista čokolada?

Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
Foto: Pixabay
Bilo koju da odaberete sigurno ćete obradovati vaša nepca, a ono što je intrigantno kada govorimo o ovoj poslastici jeste da neki belu čokoladu ne smatraju -  čokoladom.
 
Proizvođači i potrošači već duže vreme raspravljaju o ovom kontroverznom pitanju. 
Kako se pravi bela čokolada
 
Čokolada potiče od plodova kakaa koje raste u raznim delovima sveta. Plodovi veličine fudbalske lopte zovu se mahune, a jedno kakao drvo proizvodi oko 30 mahuna. Svaka mahuna ima 40 do 50 semena. Kada su mahune sazrele, pažljivo se uklanjaju sa stabla i nose na dalju preradu.
 
Kakao zrna se zatim melju u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker se dalje obrađuje kako bi se dobio kakao puter, mast koja daje čokoladi sočan, glatki osećaj u ustima, piše na sajtu Warrell Creations, a različite količine čokoladnog likera i kakao putera utiču na dalji proces dobijanja različite vrste čokolade - tamne, mlečne i bele.
Da bi čokolada dobila zvaničnu oznaku čokolade, mora ispunjavati stroge smernice - čokolada se može napraviti samo od kakaa, šećera i mleka ako je mlečna čokolada. Takođe je dozvoljeno da sadrži male količine vanile i lecitina, masti koja pomaže u vezivanju sastojaka.
 
Dakle, odakle potiče bela čokolada?
 
Bela čokolada dolazi od istih zrna kakaa kao i obična čokolada, ali zaobilazi nekoliko koraka proizvodnje. Bela čokolada nema kakao ili čokoladni liker.
 
Bela čokolada od kakao putera pomešana je sa kombinacijom šećera, pavlake, mleka i aroma vanile. Iako ovi sastojci čine belu čokoladu slatkom i kremastom, oni su takođe izazvali različita mišljenja o tome da li je bela čokolada prava čokolada. Odsustvo komponenti kakaa i dodatak punila i viška zaslađivača nateralo je neke da se zapitaju zašto se čokolada uopšte naziva čokoladom.
 
(kratka) Istorija bele čokolade
 
Prvi koji je proizvodio belu čokoladu 1930-ih bila je jedna poznata kompanija u Švajcarskoj, a recept je rezultat eksperimentisanja u stvaranju privlačnijih premaza za dečije lekove.
 
Iako je bila popularna, bela čokolada se nije smatrala čokoladom tokom većeg dela istorije zbog tehničkih standarda. Da bi bila označena kao "čokolada", zahtevano je da poslastica sadrži čokoladni liker - tečnost koja daje čokoladi duboku boju i bogat ukus.
 
Slatka prekretnica
 
Svet čokolade bio je uzdrman do srži kada je FDA izmenila svoje standarde za čokoladu i uključila belu čokoladu kao odobreni termin. FDA je verovala da će čvršći identitet bele čokolade promovisati poštenje i pravičnost u interesu potrošača i takođe postići doslednost sa postojećim međunarodnim standardima za slatku poslasticu. 
 
Ali postojala su pravila. Da bi bila označena i prodata kao prava bela čokolada, mora da sadrži sledeće:
 
- ne manje od 20 odsto kakao putera,
 
- Ne manje od 14 odsto ukupne čvrste materije mleka,
 
- Ne manje od 3,5 odsto mlečne masti,
 
- Ne više od 55 odsto šećera.
 
Zabavne činjenice o beloj čokoladi
 
Ako ste ljubitelj bele čokolade, svideće vam se ove zabavne činjenice o slatkoj, kremastoj poslastici:
 
- Bela čokolada sadrži samo tragove kofeina u poređenju sa mlečnom i crnom čokoladom.
 
- Tačka topljenja kakao putera je dovoljno visoka da bela čokolada bude čvrsta na sobnoj temperaturi, ali dovoljno niska da se bela čokolada topi u ustima.
- Kakao puter je jedna od najstabilnijih masti, sa prirodnim antioksidansima koji ga godinama održavaju svežim.
 
- Visok sadržaj masti u beloj čokoladi omogućava joj da lako apsorbuje okolne mirise, pa je najbolje da je čuvate u sopstvenoj posudi na hladnom i tamnom mestu kao što je frižider.
 
- Prava bela čokolada zapravo nije bela, već više žute nijanse. To je zato što je kakao puter boje slonovače.
 
Bela čokolada je zaista čokolada.
  • za mene nije

    15.04.2024 23:07
    i nikad neće
    biti.
  • Небитно

    15.04.2024 09:02
    ''Bela čokolada je zaista čokolada.''
    Да, и ја заиста волим белу чоколаду.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.