
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.

Foto: Pixabay
Bilo koju da odaberete sigurno ćete obradovati vaša nepca, a ono što je intrigantno kada govorimo o ovoj poslastici jeste da neki belu čokoladu ne smatraju - čokoladom.
Proizvođači i potrošači već duže vreme raspravljaju o ovom kontroverznom pitanju.
Kako se pravi bela čokolada
Čokolada potiče od plodova kakaa koje raste u raznim delovima sveta. Plodovi veličine fudbalske lopte zovu se mahune, a jedno kakao drvo proizvodi oko 30 mahuna. Svaka mahuna ima 40 do 50 semena. Kada su mahune sazrele, pažljivo se uklanjaju sa stabla i nose na dalju preradu.
Kakao zrna se zatim melju u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker se dalje obrađuje kako bi se dobio kakao puter, mast koja daje čokoladi sočan, glatki osećaj u ustima, piše na sajtu Warrell Creations, a različite količine čokoladnog likera i kakao putera utiču na dalji proces dobijanja različite vrste čokolade - tamne, mlečne i bele.
Da bi čokolada dobila zvaničnu oznaku čokolade, mora ispunjavati stroge smernice - čokolada se može napraviti samo od kakaa, šećera i mleka ako je mlečna čokolada. Takođe je dozvoljeno da sadrži male količine vanile i lecitina, masti koja pomaže u vezivanju sastojaka.
Dakle, odakle potiče bela čokolada?
Bela čokolada dolazi od istih zrna kakaa kao i obična čokolada, ali zaobilazi nekoliko koraka proizvodnje. Bela čokolada nema kakao ili čokoladni liker.
Bela čokolada od kakao putera pomešana je sa kombinacijom šećera, pavlake, mleka i aroma vanile. Iako ovi sastojci čine belu čokoladu slatkom i kremastom, oni su takođe izazvali različita mišljenja o tome da li je bela čokolada prava čokolada. Odsustvo komponenti kakaa i dodatak punila i viška zaslađivača nateralo je neke da se zapitaju zašto se čokolada uopšte naziva čokoladom.
(kratka) Istorija bele čokolade
Prvi koji je proizvodio belu čokoladu 1930-ih bila je jedna poznata kompanija u Švajcarskoj, a recept je rezultat eksperimentisanja u stvaranju privlačnijih premaza za dečije lekove.
Iako je bila popularna, bela čokolada se nije smatrala čokoladom tokom većeg dela istorije zbog tehničkih standarda. Da bi bila označena kao "čokolada", zahtevano je da poslastica sadrži čokoladni liker - tečnost koja daje čokoladi duboku boju i bogat ukus.
Slatka prekretnica
Svet čokolade bio je uzdrman do srži kada je FDA izmenila svoje standarde za čokoladu i uključila belu čokoladu kao odobreni termin. FDA je verovala da će čvršći identitet bele čokolade promovisati poštenje i pravičnost u interesu potrošača i takođe postići doslednost sa postojećim međunarodnim standardima za slatku poslasticu.
Ali postojala su pravila. Da bi bila označena i prodata kao prava bela čokolada, mora da sadrži sledeće:
- ne manje od 20 odsto kakao putera,
- Ne manje od 14 odsto ukupne čvrste materije mleka,
- Ne manje od 3,5 odsto mlečne masti,
- Ne više od 55 odsto šećera.
Zabavne činjenice o beloj čokoladi
Ako ste ljubitelj bele čokolade, svideće vam se ove zabavne činjenice o slatkoj, kremastoj poslastici:
- Bela čokolada sadrži samo tragove kofeina u poređenju sa mlečnom i crnom čokoladom.
- Tačka topljenja kakao putera je dovoljno visoka da bela čokolada bude čvrsta na sobnoj temperaturi, ali dovoljno niska da se bela čokolada topi u ustima.
- Kakao puter je jedna od najstabilnijih masti, sa prirodnim antioksidansima koji ga godinama održavaju svežim.
- Visok sadržaj masti u beloj čokoladi omogućava joj da lako apsorbuje okolne mirise, pa je najbolje da je čuvate u sopstvenoj posudi na hladnom i tamnom mestu kao što je frižider.
- Prava bela čokolada zapravo nije bela, već više žute nijanse. To je zato što je kakao puter boje slonovače.
Bela čokolada je zaista čokolada.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
6
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
10
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
4
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
2
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
1
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Komentari 2
za mene nije
Небитно
Да, и ја заиста волим белу чоколаду.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar