U Turskoj pronađena gljiva teška čak 13 kilograma

Turske pečurke smrčak su veoma tražene širom sveta, a poznate su po svojoj nutritivnoj vrednosti, intenzivnoj aromi i ukusu.
U Turskoj pronađena gljiva teška čak 13 kilograma
Foto: Pixabay
Velike pečurke su godinama uobičajene, ali je nedavno u Elazigu, na istoku Turske, pronađena gljiva teška čak 13 kilograma.
 
Naime, stanovnici sela Karagedik su prvobitno mislili da reč o steni. Boljim uvidom su shvatili da je reč o velikoj pečurki. Meštani tvrde da nije otrovna, odnosno da je jestiva.
Gljive se uzgajaju u šumskim područjima širom Turske i to uglavnom u šumskim područjima koja su bogata borom i hrastom. 
 
Prodaju se sveže i sušene, a najveća potražnja za njima je na evropskom tržištu.
Sadrže 42 odsto visokokvalitetnih proteina, esencijalnih minerala i malo kalorija, što ih čini idealnim za zdravu ishranu. 
 
Koriste se za pravljenje supe, umaka i farmaceutskih proizvoda, piše turski list "Daily Sabah".
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • BP

    18.05.2024 21:00
    puhara
    Nije nikakav smrčak nego puhara, vidi se na slikama na turskim sajtovima. Puhare i kod nas znaju da budu teške nekoliko kila, a smrčci nikad.
  • Mile

    14.05.2024 08:32
    mile.jagoda2@gmail.com
    "turske pečurke smrčak"... Nisam znao da su ih Turci izmislili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.