U Turskoj pronađena gljiva teška čak 13 kilograma

Turske pečurke smrčak su veoma tražene širom sveta, a poznate su po svojoj nutritivnoj vrednosti, intenzivnoj aromi i ukusu.
U Turskoj pronađena gljiva teška čak 13 kilograma
Foto: Pixabay
Velike pečurke su godinama uobičajene, ali je nedavno u Elazigu, na istoku Turske, pronađena gljiva teška čak 13 kilograma.
 
Naime, stanovnici sela Karagedik su prvobitno mislili da reč o steni. Boljim uvidom su shvatili da je reč o velikoj pečurki. Meštani tvrde da nije otrovna, odnosno da je jestiva.
Gljive se uzgajaju u šumskim područjima širom Turske i to uglavnom u šumskim područjima koja su bogata borom i hrastom. 
 
Prodaju se sveže i sušene, a najveća potražnja za njima je na evropskom tržištu.
Sadrže 42 odsto visokokvalitetnih proteina, esencijalnih minerala i malo kalorija, što ih čini idealnim za zdravu ishranu. 
 
Koriste se za pravljenje supe, umaka i farmaceutskih proizvoda, piše turski list "Daily Sabah".
  • BP

    18.05.2024 21:00
    puhara
    Nije nikakav smrčak nego puhara, vidi se na slikama na turskim sajtovima. Puhare i kod nas znaju da budu teške nekoliko kila, a smrčci nikad.
  • Mile

    14.05.2024 08:32
    mile.jagoda2@gmail.com
    "turske pečurke smrčak"... Nisam znao da su ih Turci izmislili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.