Moče, kvašenice, prženice ili pofezne - mali trik da vam ispadnu savršene

Ukoliko nikako niste zadovoljni močama (prženicama, kvašenicama, pofeznama) koje ste napravili, postoje trikovi zahvaljujući kojima će one svaki put ispasti savršenog ukusa.
Moče, kvašenice, prženice ili pofezne - mali trik da vam ispadnu savršene
Foto: Pixabay
Naime, profesionalni kuvari navode da treba voditi računa da hleb ne bude previše tanak kada ga isečete. Idealno je da budu debljine 1,5 centimetara. Nikada nemojte koristiti u potpunosti svež hleb prilikom pravljenja moča.
 
Uvek ga pržite u ulju ili masti, a ne na puteru. Vodite računa o tome da mast bude dobro zagrejana. Idealna mera za smesu je 1/4 šoljice mleka i jedno jaje na dve kriške hleba.
U zavisnosti od toga šta preferirate, moče možete poslužiti uz pavlaku, sir, ajvar, džem...
 
Poreklo recepta za moče nije poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuvaru iz 14. veka, koji se često pripisuje Apicijusu.
U njemu piše da se bajati hleb potopi u mleko i proprži da bi se rešio problem bajatog ukusa.
  • Deks

    21.05.2024 15:19
    Moče su mi omiljeno jelo iz detinjstva, obično sam ih jeo za doručak. Znam da ih u književnom govoru nazivaju prženice ili pohovani hleb, a postoji veliki broj lokalnih naziva. U Velikoj Britaniji ovo jelo je poznato kao "eggy bread". Inače najbolje moče se prave od pravog crnog hleba (starog dan dva) ali na žalost ovakvu vrstu hleba kod nas ne mogu više da pronađem. Radi se o crnom hlebu koji ima čvrstu konstituciju, nije vazdušast, a izuzetnog je ukusa. Šteta što se kod nas više ne proizvodi. Moče pravim samo sa jajima ili sa malo mleka a odmah nakon prženja pospem malo tvrdog sira koji se pre konzumiranja otopi. U detinjstvu mi je omiljena kombinacija bila moče sa naseckanim belim lukom. Inače pamtim odlične prženice sa letovanja 80-ih u restoranu odmarališta subotičkog Kekeca u Svetom Martinu (Podstrana).
  • ok

    21.05.2024 13:02
    kako vi kazete
    Bundas kenyer
  • Slobodan Todorović

    21.05.2024 12:36
    Prženice
    U našem kraju su bile isključivo prženice.Stare domaćice su koristile poseban trik.Odvojeno su mutile belance od žumanca, pripremljene kriške onda umakale u tako pripremljena jaja i dobijale pravi, mali specijalitet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.