U Srbiji se koristi više od 1.200 preparata: Crvljiva ili prskana jabuka - šta je zdravije?
Jagode, trešnje, breskve, paradajz, spanać, krompir - na vrhu su liste voća i povrća sa najviše ostataka pesticida.
Foto: Pixabay
Voće i povrće sa ove liste pozitivno je najčešće na bar jedan ostatak pesticida u većoj koncentraciji od drugih vrsta voća i povrća. Kako da prepoznamo da na voću i povrću ima pesticida i kako da se zaštitimo.
Sada je sezona jagoda i ona često bude vrlo prskana, odnosno jedna od najrizičnijih voćki.
Profesorka Dragica Brkić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže za RTS da mi kao potrošači ne možemo da znamo da li je i čime prskano voće i povrće, međutim inspekcija može.
"Proizvođači moraju da imaju knjige u kojima vode pedantno šta su i kada su i koliko prskali i u kojoj količini, odnosno oni su dužni da poštuju pravila dobre poljoprivredne prakse", navela je Brkić.
Prema njenim rečima, samo kad proizvođači poštuju pravila dobre poljoprivredne prakse to nama potrošačima garantuje da je nivo ostataka pesticida ispod maksimalno dozvoljene količine i da to ne predstavlja rizik po zdravlju ljudi.
Dozvoljeno više od 1.200 različitih preparata
Brkić je istakla da je prema poslednjem popisu našeg ministarstva dozvoljeno 1.215 različitih preparata na bazi aktivnih supstanci koje su sve odobrene u zemljama Europske unije.
"Mi smo u toj oblasti potpuno harmonizovali regulativu, znači ništa što nije u prometu u Europskoj uniji ne može da se nađe u prometu kod nas. Ako se nađe, to je crno tržište, to je ilegalan uvoz i problem inspekcije i policije", istakla je profesorka Brkić.
Napomenula je da ključno da se proizvođači pridržavaju uputstva pri primeni pesticida, jer kako kaže, pesticidi su jako dobro proučene hemikalije i jako strogo zakonski regulisane.
Međutim, ako to nije slučaj onda imamo problem.
"Kad vidimo da su MDK premašene, to ne znači da proizvod nije bezbedan, one su uvek ispod te neke granice koja je ispod tolerišućeg nivoa. Tada znamo da se proizvođači nisu držali uputstva za primenu - ili su češće primenjivali pesticide, ili u većim količinama, ili nisu poštovali karencu", kaže Brkić.
Kako peremo voće i povrće
Brkić kaže da postoje različiti saveti kako da se pere vođe i povrće, a čak postoje i preparati u Americi za otklanjanje pesticida, međutim to sve možete da otklonite i vodom.
"Istraživanja pokazuju da ispiranje 30 sekundi u vodi ima isti efekat kao sva ta sredstva jer vi možete da otklonite samo ono što je na površini ploda", rekla je profesorka.
Napomenula je da se čak savetuje i blagi rastvor deterdženta za sudove za ono voće koje može.
"Naravno to su pomorandže, limun, jabuke, kruške. Ne možete jagodu ili malinu oprati sunđerom kojim perete sudove, ali 30 sekundi jakog mlaza vode ima isti efekat kao sva ta sredstva jer vi možete skinuti to što je na površini ploda. Ono što je unutra - ne", navela je Brkić.
Pužomor na zelenoj salati?
Brkić objašnjava da može da se dogodi da pužomor dođe na biljku nehatom ili usled jakih kiša. Napominje da se pužomor primenjuje na specifičan način - na obodima parcela i između biljaka, nikako ne na biljke.
Uvek postoji dilema kod potrošača da li je crvljiva voćka dobra i da li to signalizira da je ona zdrava.
Brkić kaže da to ne mora da znači.
"Možda oni koji su primenjivali pesticide nisu pogodili pravi momenat kada treba da prskaju da ne bi bilo larvi štetočina. Tako da to nije garancija. Treba da budemo svakako oprezni", rekla je Brkić.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Hrana je drugačijeg ukusa ako vas okružuje buka: Evo zašto
16.06.2024.•
0
Ne postoji ništa gore od večere u restoranu u kom je toliko bučno da morate da vičete kako biste razgovarali sa svojim prijateljem.
Za navijače na meču Srbije i Engleske samo pivo sa smanjenim procentom alkohola
16.06.2024.•
5
Nemačka policija je saopštila da će navijači Srbije i Engleske, koji budu na današnjoj utakmici prvog kola Evropskog prvenstva, moći da kupe samo pivo sa smanjenim sadržajem alkohola.
Ideja za desert posle nedeljnog ručka: Ovo je recept za ukusnu "Julišku"
15.06.2024.•
0
Svaki dan je savršen dan da se zasladite tortom, ali posle nedeljnog ručka to može da bude pravi "gušt".
Kojih pet namirnica ne bi trebalo da držite u frižideru?
12.06.2024.•
2
Čuvanje određenih namirnica u frižideru usporava rast bakterija i pomaže u sprečavanju trovanja hranom. Ali za neke namirnice je bolje da su na sobnoj temperaturi.
Danska sa tržišta povukla nudle jer su toliko ljute "da ljudi mogu da se otruju"
12.06.2024.•
3
Danska je povukla sa tržišta nekoliko začinjenih nudli južnokorejske kompanije Samiang, tvrdeći da bi nivoi kapsaicina u njima mogli da otruju potrošače, javlja BBC.
Ovo je najzdravija riba za ljudski organizam
11.06.2024.•
5
Malo ljudi razmišlja o prednostima skuše za naše zdravlje, jer cene samo njen ukus.
Neurolozi kažu da su ovo najbolji sirevi za zdravlje mozga - objašnjavaju i zašto
11.06.2024.•
0
Neke namirnice su poznate kao najbolja hrana za mozak, poput lososa, zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća.
VIDEO: Slatke kineske grickalice koje su hit na mrežama
09.06.2024.•
3
Znate li štoa je tanghulu? Ova tradicionalna kineska grickalica, koja se obično poslužuje na kineskim dečjim rođendanima, neverovatno je hrskava i slatka.
VIDEO Kineska kafa koja nije za svakoga: U nju ide - mladi luk
09.06.2024.•
4
Da li ste ikada pomislili da biste svoju jutarnju kafu mogli "začiniti" sa malo povrća? Čini se da su Kinezi već odavno došli na tu ideju.
VIDEO: Pekara izgleda kao teretana, a umesto tegova i lopti tu su - kroasani
09.06.2024.•
0
Nudake je poznata pekara i kafić u Južnoj Koreji, a sada se proširila i na Kinu. Naime, u Šangaju je otvorena nova pekara te franšize koja izgleda kao teretana, a u njoj se sve vrti oko - kroasana.
EU će zabraniti čips sa ukusom slanine
09.06.2024.•
8
Mnogima nema draže grickalice od čipsa, ali onaj s ukusom slanine uskoro više neće moći da se kupi.
Nepečene torte trenutno hit na društvenim mrežama: Evo recept za jednu
08.06.2024.•
0
Kako se leto bliži, tako je i sve teže praviti bilo šta što uključuje uključivanja rerne.
Muzej posvećen francuskom siru otvara se u Parizu: Galerija, mlekara, istorijat i kultura sira...
08.06.2024.•
0
Pariz će uskoro postati neizostavno mesto za sve ljubitelje francuskih sireva, a to je muzej posvećen francuskim sirevima i njihovim proizvođačima.
Pogledajte kojih 50 restorana je proglašeno najboljim na svetu, jedan je u komšiluku
07.06.2024.•
0
Lista 50 najboljih restorana na svetu u 2024. godini, objavljena je na glamuroznoj ceremoniji dodele nagrada uživo održanoj u Las Vegasu.
Ideja za lagani ručak ili prilog: Tikvice sa sirom
06.06.2024.•
1
Sve toplije temperature podstiču i želju za "laganijom" hranom.
Nemate vremena da čekate da testo za picu naraste? Probajte ovaj recept
05.06.2024.•
0
Ako želite da napravite testo za picu, a nemate vremena da čekate da naraste, isprobajte ovaj jednostavan recept.
Treba vam ideja za ručak za poneti? Evo jednog osvežavajućeg recepta
04.06.2024.•
0
Salata u tegli je praktičan način da je ponesete na posao, fakultet ili gde god da idete.
Nikako nemojte da držite krompir u frižideru, a evo i zašto
02.06.2024.•
0
Krompir je jedna od onih namirnica koje se idealno slažu uz mnoga jela.
VIDEO: Napravljena ultrazvučna kafa, evo po čemu se razlikuje od klasične
02.06.2024.•
1
Australijski naučnici razvili su metodu kuvanja kafe peskarenjem mlevenih zrna kafe zvučnim talasima, a nazivaju je ultrazvučnom kafom i uskoro bi mogla stići na tržište.
Naučnici pronašli način da čokoladu učine održivijom
02.06.2024.•
0
Dobra vest za sve ljubitelje čokolade - iako bi čokolada u narednih 100 godina mogla nestati iz naše ishrane, švajcarski naučnici su na tragu toga da čokoladu učine održivijom i zdravijom.
Banane nemojte držati zajedno sa drugim voćem - ovo su razlozi zašto "ne vole društvo"
02.06.2024.•
4
Banane ne vole "društvo", pa je najbolje da ih držite dalje od drugog voća. Naime, proizvode etilen, gas koji ubrzava sazrevanje.
Komentari 1
Dejan
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar