EU dobila prvi zahtev da odobri prodaju mesa uzgajanog u laboratoriji

Francuski prehrambeni startap Gurmei postao je prva kompanija koja se prijavila za pristup tržištu EU za laboratorijski uzgajano meso.
EU dobila prvi zahtev da odobri prodaju mesa uzgajanog u laboratoriji
Foto: Pixabay
Ovaj startap je podneo Evropskoj komisiji zahtev za prodaju proizvoda od patke na bazi ćelija.
 
Kompanija Gurmei sa sedištem u Parizu saopštila je da je vlastima za bezbednost hrane u EU, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Singapuru i SAD podnela ukupno pet prijava pre izlaska na tržište za svoje proizvode od patke zasnovane na uzgoju ćelija, prenosi Euroaktiv.
Ta "nova hrana" koristila bi se za pravljenje foie gras (pašteta od jetre guske ili patke), tradicionalnog jela u Francuskoj koje se sve više nalazi na meti kritika zbog zabrinutosti za dobrobit životinja, navodi Politiko.
 
Nakon podnošenja prijave EU, pokreće se proces evaluacije u trajanju od jedne i po do dve godine, koja se sastoji od devetomesečne procene rizika koju vrši Evropska agencija za bezbednost hrane, nakon čega bi trebalo da usledi sedmomesečni proces upravljanja rizikom tokom kog zemlje EU glasaju kvalifikovanom većinom o tome da li će dozvoliti da se odobri ovaj proizvod.
Ukoliko sve prođe kako treba, proizvod će biti dostupan evropskim kuvarima do 2026. godine, a na policama supermarketa naći će se u godinama koje će uslediti.
 
Proizvodnja ovog jela, koje se pravi od naduvene jetre kljukane patke ili guske, zabranjena je u 12 zemalja EU.
 
Kultivisano ili laboratorijski uzgojeno meso se proizvodi pomoću uzorka pravih životinjskih ćelija koje rastu u okruženju bogatom hranljivim materijama, formirajući mišiće, masnoće i vezivno tkivo.
 
Takvi proizvodi obično koriste fetalni goveđi serum, koji podrazumeva klanje krave i njenog embriona, što ih čini etički problematičnim za vegetarijance i vegane.
 
Međutim, Gurmei tvrdi da ne koristi nikakve komponente životinjskog porekla tokom uzgoja, što znači da je hrana nastala bez klanja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi