EU dobila prvi zahtev da odobri prodaju mesa uzgajanog u laboratoriji
Francuski prehrambeni startap Gurmei postao je prva kompanija koja se prijavila za pristup tržištu EU za laboratorijski uzgajano meso.
Foto: Pixabay
Ovaj startap je podneo Evropskoj komisiji zahtev za prodaju proizvoda od patke na bazi ćelija.
Kompanija Gurmei sa sedištem u Parizu saopštila je da je vlastima za bezbednost hrane u EU, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Singapuru i SAD podnela ukupno pet prijava pre izlaska na tržište za svoje proizvode od patke zasnovane na uzgoju ćelija, prenosi Euroaktiv.
Ta "nova hrana" koristila bi se za pravljenje foie gras (pašteta od jetre guske ili patke), tradicionalnog jela u Francuskoj koje se sve više nalazi na meti kritika zbog zabrinutosti za dobrobit životinja, navodi Politiko.
Nakon podnošenja prijave EU, pokreće se proces evaluacije u trajanju od jedne i po do dve godine, koja se sastoji od devetomesečne procene rizika koju vrši Evropska agencija za bezbednost hrane, nakon čega bi trebalo da usledi sedmomesečni proces upravljanja rizikom tokom kog zemlje EU glasaju kvalifikovanom većinom o tome da li će dozvoliti da se odobri ovaj proizvod.
Ukoliko sve prođe kako treba, proizvod će biti dostupan evropskim kuvarima do 2026. godine, a na policama supermarketa naći će se u godinama koje će uslediti.
Proizvodnja ovog jela, koje se pravi od naduvene jetre kljukane patke ili guske, zabranjena je u 12 zemalja EU.
Kultivisano ili laboratorijski uzgojeno meso se proizvodi pomoću uzorka pravih životinjskih ćelija koje rastu u okruženju bogatom hranljivim materijama, formirajući mišiće, masnoće i vezivno tkivo.
Takvi proizvodi obično koriste fetalni goveđi serum, koji podrazumeva klanje krave i njenog embriona, što ih čini etički problematičnim za vegetarijance i vegane.
Međutim, Gurmei tvrdi da ne koristi nikakve komponente životinjskog porekla tokom uzgoja, što znači da je hrana nastala bez klanja.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kako da ne napravite grešku koju mnogi prave prilikom pripreme palačinaka: Idealan odnos sastojaka
08.09.2024.•
0
Ukoliko niste zadovoljni ukusom palačinaka, verovatno pravite uobičajenu grešku prilikom pripreme smese.
Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak
08.09.2024.•
0
Italijanska korporacija Ferero potvrdila je lansiranje veganske Nutele u Italiji, Francuskoj i Belgiji.
Više trikova za kuvanje jaja
06.09.2024.•
0
Meri Frensis Kenedi Fišer bila je američka novinarka koja je pisala o hrani.
Počinje prodaja veganske Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj
04.09.2024.•
4
Kompanija Ferero lansiraće danas vegansku verziju Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj.
VIDEO: Ako ne znate da koristite kineske štapiće - tu je mali tutorijal koji vam može pomoći
03.09.2024.•
2
Štapići za jelo nezaobilazan su pribor u svakom azijskom restoranu - bilo da jedete suši, nudle ili nešto drugo, sigurno ćete ih dobiti.
Poslastičar u Milanu koristi veštačku inteligenciju za kreiranje novih ukusa sladoleda
02.09.2024.•
0
Poslastičari u Milanu okreću se veštačkoj inteligenciji (AI) za stvaranje novih recepata, oslanjajući se na modernu tehnologiju kako bi dobili nove ukuse smrznute slatke poslastice.
Sveži sir najzdravija vrsta sira, ali nije preporučljiv svima
31.08.2024.•
0
Koliko god određena hrana bila zdrava, neki ljudi bi prosto trebalo da je izbegavaju.
VIDEO Cezar salata nedavno napunila 100 godina: Evo kako je izgledao originalni recept
31.08.2024.•
0
Cezar salata trebalo bi da bude laka za pripremu – napravite preliv, pomešajte sa salatom i to je to.
Hoće li biti Plazma keksa?
30.08.2024.•
27
Određenih pakovanja "Plazma keksa" trenutno nema u svim prodavnicama.
Revolucija u pravljenju čokolade: Švajcarci izmislili novi recept
28.08.2024.•
1
Zamislite da uberete sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.
Testenina ili pirinač: Šta je zdravije?
28.08.2024.•
2
Poznato je da testenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže svaki napor, ali da li je zaista bolja od pirinča?
VIDEO: Američki kuvar otkrio kako da napravite kućnu verziju BigMek sosa
27.08.2024.•
3
Majk Harac, bivši korporativni kuvar Mekdonaldsa, objavio je na svom TikTok profilu recept za sos za popularni Big Mek hamburger, odnosno kućnu verziju istog.
Gril majstor napravio recept za brzu i ukusnu fokaču
26.08.2024.•
0
Fokača je tradicionalna, italijanska pogača koji se priprema još od vremena Antike, recepti su se menjali, a priča se da su ih svetom proširili italijanski emigranti.
Kako sve možete da iskoristite semenke lubenice?
25.08.2024.•
0
Možda ste navikli da birate lubenicu bez semenki, ali njihova nutritivna vrednost mogla bi da vas uveri u suprotno.
Ovo je najzdravija riba: Snižava holesterol i puna je zdravih masnoća
25.08.2024.•
0
Popularna je u kuhinjama i recepturama širom sveta, a i u našem podneblju je moguće nabaviti svežu. Reč je, naravno, o skuši.
Koliko proteina bi trebalo da se konzumira tokom jednog obroka?
25.08.2024.•
0
Protein je jedan od četiri makronutrijenta koje morate svakodnevno da unosite da biste se osećali siti, podržali rast mišića i održali opšte zdravlje.
Viralni recept sa TikToka udvostručio prodaju krastavaca na Islandu
24.08.2024.•
1
Supermarketi na Islandu našli su se u problemu pošto ne mogu da nabave dovoljne količine krastavca za kojima je potražnja naglo skočila posle viralne objave jednog recepta za salatu od ove namirnice.
Istraživanje pokazalo: Kombinacija jogurta i ove namirnice odlična za zdravlje creva
23.08.2024.•
0
Ako započnete dan jednom čašom jogurta, to je dobar način da poboljšate zdravlje creva, ali ako dodate još jedan sastojak, vaša creva će vam biti više zahvalna.
Žitarica koju bi trebalo da ubacite u ishranu
22.08.2024.•
0
Raž je namirnica sa značajnim hranljivim materijama.
Ovo je najbolji čaj za zdravlje creva
21.08.2024.•
1
Zdrava ishrana je pola našeg zdravlja, a određeni napici mogu veoma pomoći zdravlju sledećih organa.
Kako promili alkohola utiču na sposobnosti čoveka?
20.08.2024.•
2
Alkohol ne utiče na sve ljude podjednako, a njegov uticaj zavisi od telesne težine, učestalosti konzumiranja alkohola, pola, poslednjeg obroka.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar