Gril majstor napravio recept za brzu i ukusnu fokaču
Fokača je tradicionalna, italijanska pogača koji se priprema još od vremena Antike, recepti su se menjali, a priča se da su ih svetom proširili italijanski emigranti.
Foto: Pixabay
Čak joj i ime opisuje kako se ona nekad pripremala - "ravan hleb pečen na ognjištu", piše Index.
Smatra se pretečom pice, a karakteristična je po testu koje je spolja masno, a iznutra izuzetno vazdušasto i lagano, toliko da se u preseku testa vide rupe.
Karakteriše je i sušeno bilje koje se koristi u pripremi - obavezno maslinovo ulje, mediteransko povrće poput paradajza, belog luka, masline, uz začinsko bilje kao što je ruzmarin, bosiljak.
Neki dodaju i sir i meso - pravila zapravo nema, osim da su sastojci mediteranski i da fokača mora da asocira na leto, ali i da sadrži sve ono što zri leti.
Kako se recept širio Evropom i svetom, tako svoje verzije ove letnje pogače imaju i Turci, Francuzi, Grci i Španci. Fokača je u originalu bila sirotinjska hrana, pripremali su je radnici kao užinu za vreme rada u poljima, od sastojaka koje su imali.
Danas se ona priprema i u slatkim varijantama, a najpopularnija je ona s medom, grožđicama i koricom limuna.
Način pripreme
Sven Grabić, gurman koji se ozbiljno posvetio roštiljanju skupog mesa i stejkova, daje savet za pripremu originalnog priloga, brze fokače, tradicionalnog mediteranskog hleba idealnog za letne dane, za koji postoji jednostavan recept.
Iako testo za fokaču najčešće treba da se odmara preko noći, donosimo vam brži i jednostavniji recept koji provereno funkcioniše i kada testo kraće narasta.
Za početak je potrebno umešati vodu, kvasac i med i pustiti da odstoji nekoliko minuta. Zatim se zamese svi sastojci: brašno, so, maslinovo ulje s kvascem i vodom i ostave se da odstoje na toplom, pokriveni krpom pola sata.
Nakon pola sata potrebno je prvi put premesiti testo, pustiti da odstoji pola sata, zatim drugi put premesiti.
Pripremi se posuda za pečenje, namasti se maslinovim uljem i u njemu se prstima oblikuje testo. Testo se pospe krupnom solju, začinima, a sastojci poput paradajza i ruzmarina lagano se utisnu u testo kako bi se u njemu zapekli i tako ga ukrasili. Neki pre pečenja premazuju testo maslinovim uljem, kako bi površina testa dobila finu masnoću. Fokača se peče pola sata na temperaturi od 210 stepeni, do zlatno smeđe boje korice.
Može se jesti još vruća, a ako je držite pokrivenu krpom ili zamotanu u foliju, biće sveža i nekoliko dana.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici napravili "zlatnu" salatu: Rešava problem nedostatka jednog vitamina
08.10.2024.•
2
Španski genetičari petostruko povećali količinu vitamina A i konstruisali specijalnu "zlatnu" salatu koja je neophodna za funkcionisanje imunog sistema, vid, pravilan rast i razvoj.
Znate li od čega se prave žvakaće gume?
06.10.2024.•
0
Hteli mi to priznati ili ne - neki od nas konzumiraju hranu za koju zapravo ne znamo od čega je napravljena.
Udvostručen izvoz rakije u poslednjih pet godina
06.10.2024.•
0
U Srbiji ima oko 1.100 destilerija, neke od njih su u svetskom vrhu u proizvodnji rakije, a za proteklih pet godina vrednost izvoza tog alkoholnog pića više je nego udvostručen.
Napravili čokoladu koja sadrži svinjsku krv i čvarke
06.10.2024.•
1
Zotter, južnoštajerska porodična čokoladna manufaktura, izbacio je novu čokoladu, i to pomalo neobičnu, posvećenu - kolinju.
Lisabon proglašen za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi
06.10.2024.•
0
Grad Lisabon je prvi put osvojio nagradu za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi na dodeli Svetskih kulinarskih nagrada.
Topla čokolada za ušuškanu jesen
05.10.2024.•
2
Topla čokolada je jedan od omiljenih napitaka tokom hladnijeg perioda godine.
Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?
03.10.2024.•
4
Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.
Ugrožena proizvodnja čuvene pršute: Svinjska kuga zahvatila sever Italije
02.10.2024.•
2
Svinjska kuga zahvatila je sever Italije, ugrožavajući proizvodnju svinjskog mesa i delikatesa, kao i prihode za mnoge uzgajivače.
Pojeo 44 sendviča za deset minuta
01.10.2024.•
5
Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.
Da li ste znali: Prava bečka šnicla pravi se samo od jedne vrste mesa
30.09.2024.•
7
Bečka šnicla omiljeno je austrijsko jelo koje često pripremamo, posebno za nedeljni ručak, ali ne ispadne uvek onako dobro kako smo to zamislili.
VIDEO: Savršena kajgana Gordona Remzija - jedan korak u pripremi je ključan
29.09.2024.•
0
Kajgana je mnogima omiljen izbor za doručak, a ako je malo obogatimo, može biti i dobar, brzi ručak.
Nakon podizanja cena u julu: Moguće još jedno poskupljenje kafe do kraja godine
29.09.2024.•
0
Tržište kafe ne miruje, a kako Politika nezvanično saznaje, do kraja godine može se očekivati još jedno poskupljenje ovog proizvoda.
Doner kebab: Zašto se Turska i Nemačka spore oko njega i mogu li da nađu kompromis
28.09.2024.•
4
Nemačka i Turska se spore zbog doner kebaba, a Berlin apeluje na pokušaj Ankare da popularna ulična hrana dobije isti zaštićeni status u EU kao španska šunka i napuljska pica.
Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka
27.09.2024.•
2
Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.
Šta kada hrani ističe rok: Koja je razlika između "najbolje upotrebiti do" i "upotrebljivo do"
24.09.2024.•
1
Rasipanje hrane je jedan od najvećih problema sa kojima se svet danas suočava, ali dobra stvar je što svako od nas može pomoći u rešavanju ovog problema.
Bezalkoholno pivo sve popularnije, pa i na Oktoberfestu
24.09.2024.•
2
Bezalkoholno pivo poslednjih godina postaje sve popularnije kako se potrošnja piva smanjuje.
Cena kafe raste zbog dugotrajne suše u Brazilu i Vijetnamu
22.09.2024.•
0
S obzirom na to da velike suše ugrožavaju useve kafe u Brazilu i Vijetnamu, potencijalna nestašica u snabdevanju u obe zemlje počela je da povećava globalne cene kafe.
VIDEO: Kako se pravilno čuva sir u frižideru nakon što ga otvorite?
22.09.2024.•
1
Bilo da ga dodajete u sendvič ili rendan na testenini, tvrdi sir je namirnica koja se nalazi u gotovo svim domaćinstvima, ali ne znaju svi kako da ga pravilno čuvaju da bi što duže ostao svež.
Oktoberfest: Sve više veganske hrane i "zelenih" inovacija
22.09.2024.•
4
Pivo je veganski proizvod, ali na čuvenom minhenskom veselju sve je više i veganske hrane. Oktoberfest se menja u skladu sa vremenom pa je tako više zelene energije i motri se na reciklažu.
Tortilje sa tikvicama i sirom - odlične su za bilo koji obrok
21.09.2024.•
0
Tortilje sa tikvicama su savršen izbor za svaki obrok - možete ih jesti za doručak, ručak ili večeru.
Kako da napravite domaći kečap
20.09.2024.•
1
Jednom kada isprobate ovaj recept, vrlo verovatno više nećete pomisliti da kupite kečap.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar