Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona

Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
Foto: Pixabay
Pravljenje ove upečatljive poslastice je usavršeno u carskim kuhinjama Osmanskog carstva, što je rezultiralo time da postane planetarno poznat raskošni desert sofisticiranog ukusa.
 
Pripremali bi je samo majstori kuvari, posebno obučeni za pravljenje baklave, naročito tokom velikih proslava i važnih svečanosti.
Baklava se, zavisno od regiona u kom se pravi, filuje mrvljenim pistaćima, orasima ili lešnicima.
 
Tako baklava Gaziantep ima fil od pistaća, u crnomorskom regionu koriste se lešnici, taj tradicionalni slatkiš punjen orasima popularan je u centralnoj Anadoliji, dok se u Trakiji baklava puni bademima ili prelivom od susama.
Evropska komisija je 2013. godine dala Gaziantep baklavi status zaštićene oznake porekla, što je čini prvim turskim proizvodom registrovanim na njihovoj listi, a gradska kuhinja je ranije ušla u Uneskovu mrežu kreativnih gradova u gastronomiji.
 
Druge vrste baklave dobijaju različita imena prema načinu sečenja i sastojcima, pa postoje "havuč dilimi baklava" sa šargarepom, "midye baklava" u obliku dagnje i "bulbul juvasi" baklava u obliku slavujevog gnezda.
 
Kada je reč o sastojcima, "sutlu nurije" se pravi sa mlekom umesto šerbeta, "fistik sarma" i "dževiz sarma" imaju ogromne količine orašastih plodova u poređenju sa originalnom baklavom, a "kuru" baklavu karakteriše manje šerbeta, objašnjava u saopštenju Agencija za razvoj turizma Turske, a prenosi FoNet.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi