
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.

Foto: Pixabay
Ukusno riblje meso, aromatizovano limunom, začinskim biljem i obaveznim belim vinom stvara pravu harmoniju ukusa i predstavlja istinski delikates kome je teško odoleti, prenosi Danas, dok je recept sa portala Index.hr.
Bilo da ga pečete sa pirinčem, krompirom ili drugim povrćem po želji, ovo jelo garantuje slast i istinski gurmanski užitak.
Pijani šaran sprema se prilično jednostavno, u jednoj posudi, a veći deo posla uradi rerna umesto vas.
Zbog toga je ovo jelo jako zgodno za razna slavlja jer ne zahteva previše truda i vremena, dok sa druge strane donosi fantastičan ukus o kome će se pričati.
Ovo je recept za pijani šaran:
Sastojci:
- 2 kg očišćenog šarana
- 2 kg krompira
- 200 ml belog vina
- 5 čenova belog luka
- so, po ukusu
- biber, po ukusu
- grančice ruzmarina
- maslinovo ulje
- peršun, sitno seckani
Priprema:
Krompir operite, oljuštite i isecite na kriške ili ploške.
U vino stavite nekoliko zrna bibera i grančicu do dve ruzmarina i ostavite sa strane.
Očišćenog šarana zarežite po širini kao da ćete da ga isečete na odreske, ali nemojte ga zarezati do kraja. Posolite i pobiberite dobro i spolja i iznutra.
U rezove koje ste napravili ubacite beli luk.
Ribu prebacite u pleh za pečenje, pa oko nje posložite ploške krompira i začinite po ukusu.
Obilno prelijte maslinovim uljem i zagrejte rernu na 180 stupnjeva C.
Ribu i krompir pecite otprilike 30 minuta. Nakon pola sata prelijte prethodno pripremljenim vinom i pecite još 30 minuta.
Pečenog šarana izvadite na veći tanjir, prelijte sokom od pečenja, ukrasite kriškama limuna i seckanim peršinom i poslužite.
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO: Špagete od tikvica su veliki hit i lako se pripremaju
15.06.2025.•
0
Zoodles, ili špagete od tikvica, postali su popularna alternativa tradicionalnoj testenini, naročito među ljubiteljima zdrave ishrane.
Pita savijača sa sirom, šampinjonima i origanom
15.06.2025.•
1
Fina pita koju možete jesti za bilo koji obrok, najbolje uz jogurt. Dovoljno je izdašna da bude i za goste.
Za vrele letnje dane: Hladni voćni sorbe
15.06.2025.•
0
Ovaj slatkiš bez dodatog šećera osvežava, hidrira i idealan je i kao užina i kao lagan desert.
Pina Colada: Šta vam je sve potrebno i kako se priprema?
14.06.2025.•
1
Pina Colada je osvežavajući koktel poreklom iz Kariba, koji je postao simbol letnjeg uživanja širom sveta.
Osvežavajući letnji koktel: Jedan od sastojaka je i nana
14.06.2025.•
0
Osvežavajući koktel sa nanom - biljkom koja rashlađuje telo, osvežava dah i umiruje duh, idealan je za tople letnje večeri.
Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše
13.06.2025.•
0
Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.
Ovo je trik kako da uštipci upiju manje ulja: Ideja za ukusan doručak
12.06.2025.•
0
Uštipci – hrskavi spolja, mekani iznutra, idealni za doručak ili brzu večeru. Ali često znaju da upiju previše ulja, pa postanu teški, masni i teško svarljivi.
Za ovo vredi uključiti rernu i na plus 30: Pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem
12.06.2025.•
0
Iako su vreli dani i možda vam se ne uključuje rerna, ova pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem je vredna toga.
Ledeni desert u čaši sa čia pudingom i voćem
11.06.2025.•
0
Donosimo vam osvežavajuć, a zdrav desert bogat vlaknima, omega-3 i bez veštačkog šećera.
Za brzinsko osveženje na vreo dan: Ledeni milkšejk od banane i bademovog mleka
10.06.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za brz, jednostavan i osvežavajuć milkšejk koji će vas rashladiti u vrelim danima pred nama.
Savršeno za vrućine: Ledena limunada sa krastavcem i nanom
07.06.2025.•
0
Evo još jednog osvežavajućeg recepta za vruće letnje dane – nešto što rashlađuje, puni energijom i lako se pravi.
Ako vam "pretekne" kuvanog pirinča - ne bacajte ga: Ovo je recept za brzo i ukusno jelo
07.06.2025.•
0
Ukoliko ste za vikend spremali kuvani pirinač, velika je verovatnoća da vam je nešto preteklo, jer obično skuvamo mnogo veću količinu nego što je potrebno.
Letnji desert u čaši: Brzo se sprema i veoma je ukusan
06.06.2025.•
0
Kada temperature porastu, sve što želimo jeste nešto lagano, osvežavajuće i brzo za pripremu.
Idealno za vrele dane: Ledeni desert od pavlake, banana, ruma i piškota
04.06.2025.•
4
S obzirom da su vreli dani tek počeli, svi će tražiti način da se rashlade, a danas vam donosimo recept za jednu slatku mogućnost.
VIDEO: Ako volite poširana jaja - evo kako da ih spremite u mikrotalasnoj
01.06.2025.•
1
Poširano jaje privlači svojom teksturom i ukusom, a savršeno se uklapa u sendviče, na tost ili u salate.
VIDEO: Ovo je zvanično najbolji sos na svetu od samo četiri sastojka
29.05.2025.•
0
Najbolji sos na svetu, prema mišljenju mnogih kulinarskih stručnjaka, je jednostavan paradajz sos napravljen od samo četiri sastojka.
Dubai jagode su kremasti desert koji je osvojio mreže
25.05.2025.•
6
Jagode, u kombinaciji sa hrskavim i kremastim sastojcima, glavna su zvezda deserta koji dolazi sa bliskoistočne trpeze, a poslednjih meseci postao je viralan na Tiktoku i Instagramu.
Kad baš baš nemate vremena: Petominutni doručak sa jogurtom
20.05.2025.•
0
Ovaj zdravi brzinski doručak kombinuje grčki jogurt bogat proteinima sa vlaknima iz voća i granole, nudeći zadovoljavajući početak dana.
Krofne na malo zdraviji način
18.05.2025.•
2
Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.
Pirinač sa govedinom i pečurkama - i to sve u jednom tiganju
18.05.2025.•
0
Ovaj izdašan i ukusan recept kombinuje pirinač, meso i pečurke - uravnotežen obrok u jednoj tavi.
Originalni recept za bolonjeze iz 1982. - drugačiji nego što ga danas većina pravi
18.05.2025.•
0
Kad pomislite na "špagete bolonjeze", sigurno vam na pamet padne tanjir tjestenine s gustim crvenim sosom od paradajza i mlevenog mesa.
Komentari 1
Andrija Šrek
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar