
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.

Foto: Pexels (Amanda Reed)
Osvajala je brojne nagrade, a sada vam donosi recept za kremasti tart sa kiselim kupusom, sirom, lukom i dimljenim mesom.
Kiseli kupus nije samo hrana – on je deo kulturnog nasleđa i tradicije. Od sarme do salata, prisutan je u mnogim receptima koji su se prenosili s kolena na koleno.
Pored kulinarskog užitka, ova namirnica ostaje i saveznik zdravlja, čak i u savremenom dobu.
Sastojci
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 300 grama kiselog kupusa, dobro oceđenog
- 150 grama dimljenog mesa (može biti dimljeni vrat, šunka ili kobasica), iseckanog na kockice
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 jajeta
- 200 mililitara pavlake za kuvanje
- 100 grama rendanog sira (na primer gauda ili emental)
- So, biber i muskatni oraščić po ukusu
- 1 kašika maslinovog ulja za prženje
Priprema
Priprema testa: Zagrejte rernu na 180°C. Razvaljajte lisnato testo i stavite ga u okrugli kalup za tart (prethodno podmazan ili obložen papirom za pečenje). Ivicu testa možete pritisnuti viljuškom da bi dobili lepu teksturu.
Priprema filovanja: U tavi zagrejte maslinovo ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte dimljeno meso i pržite još 2-3 minuta. Zatim dodajte kiseli kupus i pržite još 5 minuta, dok se svi sastojci lepo povežu.
Kremasti sloj: U posebnoj posudi umutite jaja sa pavlakom, dodajte rendani sir, so, biber i prstohvat muskatnog oraščića.
Spajanje sastojaka: Na pripremljeno lisnato testo stavite mešavinu kiselog kupusa, dimljenog mesa i luka. Preko toga prelijte kremasti sloj sa jajima i pavlakom.
Pečenje: Stavite tart u prethodno ugrejanu rernu i pecite 25-30 minuta, dok gornji sloj ne postane zlatno-smeđi i čvrst.
Serviranje
Poslužite toplo, uz svežu salatu ili neki lagani preliv, poput pavlake sa začinskim biljem.
Ovaj tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom je savršen spoj tradicionalnog i modernog, a pruža bogatstvo ukusa i tekstura koje će vas sigurno oduševiti.
Ako želite prirodan način da ojačate imunitet i poboljšate probavu, kiseli kupus je jednostavan i pristupačan izbor. I dok uživate u ovom zimskom specijalitetu, znajte da istovremeno hranite i svoje telo i duh.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Letnji zalogaj: Pasta sa tikvicama, limunom i bademima
13.08.2025.•
3
Tokom toplih letnjih dana, verujemo da nemate želju da stojite kraj rerne ili šporeta dugo, pa vam donosimo rešenje u vidu laganog, letnjeg recepta.
Idealno za vreo letnji dan: Pirinač sa povrćem i piletinom uz salatu od krastavaca i jogurta
12.08.2025.•
0
Pošto su temperature poprilično visoke i nikome se ne stoji previše kraj šporeta, a opet treba pojesti nešto sito, ukusno i zdravo, danas vam donosimo recept za jedno lagano jelo.
Letnja sladoled torta sa voćem (bez pečenja)
10.08.2025.•
0
Nedeljni ručak ne bi bio potpun bez deserta, a u ove vreme dane dobro dođe nešto lagano, relativno zdravo i da ne zahteva dodatno stajanje kraj šporeta odnosno rerne.
Kako da napravite umak od sardina - pročitajte recept
07.08.2025.•
2
Umak od sardina se pravi jednostavno i može da se koristi kao premaz ili dodatak jelima.
Kremasti limun desert sa keksom - bez pečenja
03.08.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za lagani letnji kremasti desert koji je osvežavajuć, jednostavan i cenovno pristupačan.
Ohladi leto - uz zdravu domaću Bounty čokoladicu
30.07.2025.•
1
Ako želite da se rashladite tokom ovih toplih i sparnih dana, zdrava Bounty čokoladica bez pečenja je odličan izbor.
Ideja za lagan ručak: Grčka salata sa piletinom
28.07.2025.•
0
U letnjem periodu, najviše prijaju lagani obroci puni osvežavajućih sastojaka poput ukusnih obrok-salata.
Letnji hit sa mirisom Mediterana: Brancin s limunom i svežim biljem
23.07.2025.•
3
Ako vam je potreban predah od teške hrane i želite nešto lagano, brzo i osvežavajuće — brancin iz rerne je pravi izbor.
Domaća štrudla sa makom: Pogledajte recept
22.07.2025.•
2
U vremenu kada su instant poslastice dostupne na svakom koraku, domaća štrudla sa makom i dalje zauzima posebno mesto na trpezama.
Sočna piletina iz rerne sa povrćem: Ručak bez stresa
21.07.2025.•
0
Ako tražite brz, zdrav i ukusan obrok koji ne zahteva mnogo vremena ni veštine, ova piletina iz rerne sa povrćem je pravi izbor za vas.
Banana split: Kako ga pripremiti kod kuće?
20.07.2025.•
0
Klasični banana split pretvoren u modernu, pojedinačnu porciju u čaši - savršen letnji dezert koji kombinuje sladoled, voće i čokoladu.
Predlog za nedeljni ručak: Punjene paprike na francuski način
20.07.2025.•
0
Paprike punjene mesom su jelo koje svaka kultura priprema na svoj način, dok ih na Balkanu često kuvamo u paradajz sosu, Francuzi ih najradije peku u rerni.
Letnja salata sa fetom: Osveženje u tanjiru
18.07.2025.•
0
Kada temperature porastu, nema boljeg obroka od lagane, osvežavajuće salate.
Čokoladni mafini - sočni, ukusni i brzo se pripremaju
13.07.2025.•
0
Ako vam se jede nešto čokoladno, a nemate puno vremena za pripremu, ovi mafini su pravi izbor.
Idealno za vrele letnje dane: Voćne kocke sa jogurtom i limunom
13.07.2025.•
0
Danas vam donosimo još jedna osvežavajući desert koji ne zahteva pečenje, a sigurno će vam prijati kada živa u termometru skoči iznad 30 stepeni.
Zeleni smuti za energetski start dana: Ukusan način da unesete vitamine
12.07.2025.•
0
Ako tražite brz i zdrav doručak koji će vam dati energiju, a ne oduzeti mnogo vremena – zeleni smuti je pravi izbor.
Slojeviti kolač sa dve vrste pudinga, bananama i rumom
10.07.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za sočan kolač od dve vrste pudinga, banana i rumom koji ne zahteva uključivanje rerne, a osvežiće vas tokom predstojećih vrelih dana.
Zdravi sladoled od banane, kokosa i vanile
07.07.2025.•
0
Osim što osvežava, sladoled može da bude i zdrav, a da ne izgubi na ukusu. Danas vam donosimo recept za ovaj mnogima omiljeni desert od banane, kokosa i vanile, koji možete spremiti za čas.
Brzo osveženje bez stajanja kraj šporeta: Pita od limuna i kokosa
06.07.2025.•
0
Ova lagana pita dobro će doći u vrele dane, a dodatna prednost ovog recepta je - ne peče se.
Brze, zdrave i mekane kao duša: Projice sa sirom
03.07.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za brze i zdrave projice sa sirom koje su ukusne, mekane i bogate vlaknima.
Recept dana: Sočni svinjski vrat iz rerne sa krompirom i aromatičnim začinima
29.06.2025.•
0
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a izuzetno ukusnim jelom koje će oduševiti celu porodicu - ovaj recept za pečeni svinjski vrat sa krompirom je pravi izbor.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar