Bira se naziv za žensku masturbaciju

U Švedskoj ne postoji zvanično prihvaćena reč za žensku masturbaciju, pa je grupa zadužena za seksualno obrazovanje na državnom nivou organizovala konkurs, kako bi odabrala pravi naziv.
U Švedskoj ne postoji zvanično prihvaćena reč za žensku masturbaciju, pa je grupa zadužena za seksualno obrazovanje na državnom nivou organizovala konkurs, kako bi odabrala pravi naziv.

Švedsko Udruženje za seksualno obrazovanje (RFSU), organizacija koja promoviše "otvoren, pozitivan pogled na seks i veze", do sad je primila više od hiljadu predloga za reč koja će opisivati žensku masturbaciju. Neki od predloga su "klitra", "pula" i "selfa".

Kristina Kljungros, predstavnica udruženja za odnose s javnošću nada se da će konkurs podstaći zdrave diskusije o seksualnosti.

"Umesto da sami odlučujemo o tome, pokrenuli smo državni konkurs. Pokušavamo da seksualnost učinimo javnom temom i to u pozitivnom smislu, kako se ne bi spominjalo isključivo u negatignom, poput seksualnog zlostavljanja. Želimo da se fokusiramo na dobre strane, na strast", kaže ona. "Kad pomisle na masturbaciju, većina ljudi pomisli na muškarce. Ako nemamo reč u našem jeziku za žensku masturbaciju, kako uopšte možemo da govorimo o njoj?"

Konkurs je raspisan nakon što su naučnici otkrili da mnoge žene ne uspevaju da uživaju u seksu, čak i kad znaju šta ih uzbuđuje.

Naučnici Kinsi instituta za istraživanje seksa, roda i reprodukcije Indijana univerziteta koristili su “vaginalni fotopletizmograf”, mali stakleni instrument u obliku tampona, koji meri seksualno uzbuđenje na osnovu protoka krvi u genitalijama.

Otkrili su da čak i one žene koje su seksualno osveštene, uglavnom ne znaju šta ih zapravo uzbuđuje.

  • 23.11.2014 13:58
    Ggresis sinak,posto su autorke verovatno lezbo orijentacije,onda termin mora biti zenskog roda, naprimer blagougodna rukobludna medjuunoznica. Samo ko ce to prevesti?
  • dr Kadžija

    21.11.2014 21:06
    Tamburanje? Klitorancija?
  • 21.11.2014 16:24
    srecni ljudi
    dokon pop i jarice krsti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.