Vodopad u Ivanjici "ruglo grada"

Na mnogim turističkim promotivnim materijalima ne samo Ivanjice, već i Srbije nalazi se fotografija stogodišnjeg vodopada u Ivanjici, sagrađenog u sklopu jedne od naših prvih hidrocentrala.
Na mnogim turističkim promotivnim materijalima ne samo Ivanjice, već i Srbije nalazi se fotografija stogodišnjeg vodopada u Ivanjici, sagrađenog u sklopu jedne od naših prvih hidrocentrala.

Nedavnom rekonstrukcijom vodopad je dobio sasvim novi izgled, a više od hiljadu građana zatražilo je preispitivanje tih radova. Zbog oštećenja građevinskog dela, rekonstrukcija hidrocentrale započela je 2010. godine i sada je slika sasvim drugačija. Ivanjičani smatraju da je najlepši deo grada uništen.

"Vodopad je uništen tako da sada imamo jednu monumentalnu građevinu koja sa aspekta građevine ne može da joj se zameri. To je rađeno u savremenom obliku. Međutim nije primereno ambijentu u kome se nalazi", kaže Svetlana Jovićević, predsednik udruženja ''Ivanjica 2012''. Ivanjički simbol deo je zaštićene zone ''Stara čaršija''.

U sklopu ambijentalne celine stogodišnjeg vodopada ovaj most nije postojao do poslednje rekonstrukcije brane na Moravici. U rekonstrukciju je uloženo više od sto miliona dinara, a po završetku radova pojavile su se i sumnje da li je ona urađena u skladu sa propisima Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Projektna dokumentacija nije bila dostupna a činjenica je i tad a ni dan danas meni nije poznato na osnovu kog planskog dokumenta su uopšte izdati urbanistički uslovi", kaže Dragana Zečević, osnivač udruženja ''Ivanjica 2012''.

Inicijativa građana za pokretanje istrage i ocenu da li ima nezakonitosti u izgradnji prošle godine predata je tužilaštvu.

"Na osnovu kompletno podnetog izveštaja od strane policije i određene dokumentacije, utvrdiće se da li eventualno u radnjama nekih lica, nekih institucija, nekih odgovornih lica u tim institucijama ima elemenata nekog krivičnog dela", kaže .Radoljub Nešković, zamenik javnog tužioca.

Za zaštitu prirodnih vrednosti i graditeljskog nasleđa udruženje u Ivanjici već ima nekoliko stotina pristupnica, a peticiju za stari izgled brane potpisalo je više od hiljadu građana.

"Oformili smo udruženje koje se bavi zaštitom ne samo ovog objekta nego i drugih sličnih objekata jer ako se nastavi ovako postoji opasnost da se i druge lepote ovog kraja unište i pretvore u ovakvo ili slično stanje", kaže Vladimir Gavrilović, sudski veštak, predsednik skupštine udruženja ''Ivanjica 2012''.

Pre više od veka oprema za ovu hidrocentralu stigla je iz Austrije, a struja je već tada osvetlila varoš kraj Moravice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja