VIDEO: Otvorena jedna od najopasnijih staza na svetu

Opasna planinska staza Caminito del Rey (Kraljeva stazica), koja liči na prolaze iz filmova o Indijani Džonsu, ponovo je otvorena.
Opasna planinska staza Caminito del Rey (Kraljeva stazica), koja liči na prolaze iz filmova o Indijani Džonsu, ponovo je otvorena.

Ova tri kilometra duga i najviše metar široka staza u Andaluziji, 100 metara iznad reke u klancu Gaitanes, smatra se najstrašnijom na svetu, ali to godinama privlači brojne planinare avanturiste. Oni će krajem marta ponovo dobiti priliku da prođu stazom koja je 2001. godine odnela pet života, nakon čega je i zatvorena.

Vlada u ovom delu Španije i grad Malaga finansirali su njeno renoviranje uloživši 2,5 miliona evra. Popravljena je staza i pojačane su sigurnosne mere.

Najstrašnija staza na svetu prvi put je otvorena 1905. godine za potrebe radnika koji su odlazili u dve obližnje hidroelektrane. Ipak, vremenom se urušavala i celi njeni delovi propadali su u klanac.

Poslednjim renoviranjem popravljena je ograda i čelični šrafovi u steni, ali se hodanje ovom stazom i dalje ne preporučuje onima koji imaju problema s vrtoglavicom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja