VIDEO: Most ili rolerkoster?

Most Ešima Ohaši, koji zadaje noćne more čak i najiskusnijim vozačima, treći je po veličini među mostovima koji se naglo uzdižu kako bi mogli da prođu brodovi.

Most Ešima Ohaši, koji zadaje noćne more čak i najiskusnijim vozačima, treći je po veličini među mostovima koji se naglo uzdižu kako bi mogli da prođu brodovi.


Betonski drumski most proteže se kilometrima pored jezera Nakaumi u Japanu i povezuje gradove Macue i Sakaiminato. Dugačak je oko 1,7 kilometara i širok 11,4 metra, i treći je po veličini most ove vrste na svetu.

Ešima Ohaši ima neverovatan nagib, od 6,1 odsto na strani perfekture Šimane, a 5,1 odsto na strani perfekture Totori, zahvaljujući čemu više liči na rolerkoster nego na most. Most Mijo, Francuska – Deo je auto-puta koji spaja Pariz i Barselonu, visok 343 metra i dug 2,5 kilometara. Viši je čak i do najviše tačke Ajfelove kule.

Majmunski most u Vijetnamu – Samo ime kaže, bez poteškoća ga jedino prelaze majmuni. Most je viseći i napravljen je od stabljika bambusa. Most Rojal Gordž, Kolorado – Najviši je viseći u Americi, nalazi se na reci Arkanzas. Visok je 295 i dugačak 384 metra, a izgrađen je još 1929. godine, dok je prvu stabilizaciju od udara vetra dobio tek 1982. godine.

Most Trift u Švajcarskoj – Jedan od najdužih i najviših pešačkih mostova, postavljen je 2004. godine kako bi povezao stazu za pešačenje sa kolibom ispred koje se preprečio glečer. Međutim, zbog jakog ljuljanja usled vetra bilo je dozvoljeno da se most pređe samo po lepom vremenu u letnjim mesecima.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja