U Milanu otvoren EKSPO 2015.

U Milanu je danas otvorena Svetska izložba EKSPO 2015, koja će trajatati do 31. oktobra ove godine, sa temom "Nahranimo planetu, energija za život".

U Milanu je danas otvorena Svetska izložba EKSPO 2015, koja će trajatati do 31. oktobra ove godine, sa temom "Nahranimo planetu, energija za život".

Otvaranju su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar privrede Željko Sertić.

Na ovoj najznačajnijoj svetskoj izložbenoj manifestaciji učešće su prijavile 144 zemlje, a očekuje se više od 21 milion posetilaca iz celog sveta.

Srbija će tokom šest meseci, u kontinuitetu, kroz različite manifestacije predstaviti privredne sektore, naučne sadržaje i inovacije, turističku ponudu, hranu i vina, sa ciljem da promoviše istorijsko nasleđe, kulturu, tradiciju, investicione i turističke potencijale, kao i mogućnosti za privrednu razmenu.

Izložba je danas otvorena u nadi da će šestomesečni svetski sajam, sa hranom kao temom, biti katalizator ekonomskog oporavka, ali i u strahu da ne skrene pažnju na duboko ukorenjene probleme Italije, prenosi AFP. Prva globalna izložba posle one u Šangaju pre pet godina više puta je odlagana, a kompleks u kojem se održava nije u potpunosti završen.

Korupcionaški skandali, strahovi od nasilnih protesta i posrtanje ekonomskog oporavka - sve je to atmosferu učinilo prilično sumornom uoči otvaranja izložbe, navodi francuska agencija.

Međutim, spektakularni koncert tenora Andree Bočelija i kineskog pijaniste Lang Langa uz operu i hor ispred veličanstvene gotske katedrale u Milanu povodom otvaranja izložbe podsetio je na sposobnost ove zemlje da kreativnošću nadomesti svoje propuste na drugim planovima.

Organizatori predviđaju 20 miliona posetilaca tokom šest meseci i prihode od 10 miliona evra kao podsticaj italijanskoj ekonomiji kroz prihode od turizma i povećane investicije. Više od milion Kineza očekuje se na izložbi u Milanu i italijanski zvaničnici se nadaju da će neki od njih postati dugoročni poslovni partneri.

Milano je danas pod jakim obezbeđenjem, pošto je najavljen marš pokreta "Ne EKSPO", a ranije ove nedelje je policija izvela racije iz predostrožnosti kako bi sprečila eventualne incidente radikalnih grupa osumnjičenih da planiraju obračun sa bezbednosnim snagama tokom demonstracija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja