Najatraktivniji gradovi sveta

London nosi titulu grada s najvećim ljudskim potencijalom i najbogatijim kulturnim životom, Vašington s najvećim brojem međunarodnih organizacija, ambasada i konzulata. Jedino novo ime na lestvici top 10 je Sidnej.
London nosi titulu grada s najvećim ljudskim potencijalom i najbogatijim kulturnim životom, Vašington s najvećim brojem međunarodnih organizacija, ambasada i konzulata. Jedino novo ime na lestvici top 10 je Sidnej.

Globalno istraživanje konsultantske kuće A.T.Karni (Kearney) sprovedeno u saradnji s čikaškim odborom za globalna pitanja i časopisom Forej Polisi (Foreign Policy) pod nazivom "Indeks vodećih svetskih gradova 2010" pokazalo je kako su Njujork i London usprkos finansijskoj krizi ostali u samom vrhu najatraktivnijih svetskih gradova.

Očekivano ih slede gradovi koji dominiraju podjednako u poslovnim aktivnostima i kvalitetu života: Tokio, Pariz, Hong Kong, Čikago, Los Anđeles, Singapur, Sidnej i Seul.

Dok je Njujork osvojio prvo mesto najatraktivnijeg biznis grada u svetu i to prvenstveno zbog poznate berze, London se sa svojom raznolikom ponudom sportskih i umetničkih događanja, muzeja i umetničkih priredbi, pokazao kao najbolja svetska turistička destinacija.

Indeks vodećih svetskih gradova rangira 65 gradova iz celoga sveta na temelju niza kategorija koje uključuju daleko više od poslovnih i finansijskih mera, što ovu listu čini jedinstvenom u svetu.

Gradovi su rangirani prema pet kategorija: poslovna aktivnost, ljudski kapital, razmena informacija, kulturološko iskustvo i politički angažman, koji predstavljaju sposobnost pojedinog grada da privuče, zadrži i generiše globalni kapital, ljude i ideje.

Novost u ovogodišnjem istraživanju je uvođenje cenzure, kao dodatne mere unutar kategorije razmene informacija, koja predstavlja brzinu i dostupnost informacija u pojedinom gradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja