Koliki bakšiš je pristojan u svetu?

Kako da znate koliku je napojnicu pristojno da ostavite u kojoj zemlji?

Kako da znate koliku je napojnicu pristojno da ostavite u kojoj zemlji?

Velika Britanija - od deset do 15 odsto u restoranima je pristojna napojnica koja se od vas očekuje, osim ukoliko je na kraju vašeg računa napisano da je uračunata „discretionary service charge". To znači da su je oni već uračunali za vas. Za pabove je sasvim dovoljno da na kraju večeri ostavite jednu do dve funte, za taksiste su napojnice deset odsto, dok je napojnica za vodiče i vratare nekoliko funti.

Zapadna Evropa - napojnice u restoranima po pravilu nisu obavezne. Većina država ih uračuna u cenu usluge koju vam nude, iako nekoliko evra možete da ostavite kao znak dobre volje. Taksisti takođe ne očekuju napojnicu, ali možete da im ostavite evro, dva, isto kao i veoma ljubaznim vratarima.

Istočna Evropa - očekivane napojnice su prilično niske, pa tako ovde možete vrlo lako da preterate. Deset odsto je sasvim pristojna napojnica, s tim što možete da idete i nešto niže od toga, osim u Mađarskoj gde se od vas očekuje deset odsto. Napojnicu nemojte ostavljati na stolu nego je uručite konobaru. Za taksiste je uobičajena napojnica pet odsto.

Indija - napojnice dosta zavise od toga gde se nalazite. U restoranima se ostavljaju uglavnom vrlo niske napojnice, dok se ne preporučuje davanje napojnica vratarima i ostalima. Ukoliko nekome želite posebno da zahvalite, donesite mu poklon.

Srednji Istok - zavisi od toga u kojoj se zemlji nalazite i zato ne bi bilo loše da pitate vodiča da li se napojnice očekuju i koliko. U Istanbulu davanje napojnica nije običaj, jer su one već uračunate u cenu, a u Izraelu je napojnica od deset odsto očekivana.

Australija i Novi Zeland - iako zvuči iznenađujuće, u ovim zemljama se ne očekuje ostavljanje napojnica. Ukoliko ste veoma zadovoljni uslugom možete da ostavite neki manji iznos, ali ponavljamo, od vas se to ne očekuje.

Afrika - u Južnoj Africi i Keniji uobičajena napojnica u restoranima je deset odsto, koja je već uračunata u cenu. Takođe, možete dodatno da nagradite taksiste ili ljubazne vratare. U Tanzaniji, svakako, ostavite neku napojnicu budući da njima i vrlo mali iznosi mnogo znače. Vi nećete puno izgubiti, a njima ćete mnogo pomoći.

Južna Amerika i Kanada - što ste bliže SAD, to napojnice više rastu. Deset odsto je uobičajena napojnica u restoranima Južne Amerike. Čak i ako je navedeno da je napojnica uključena u cenu usluge, od vas se očekuje da je predate glavnom konobaru, nemojte da je ostavljate na stolu. U Kanadi se očekuju napojnice od 15 do 20 odsto u restoranima, ali treba da ostavite napojnicu još i taksistima, vratarima i ostalom osoblju hotela u kome se nalazite.

  • Nemana

    17.11.2010 12:49
    Koliko je u Srbiji ?
  • ime

    16.11.2010 03:43
    Sta? Cak 20%??? U Kanadi? Gde ste vi to videli? Napojnica je 10 posto, i to je vasa licna volja da li cete da uopste nesto ostavite. Znam jer zivim u Kanadi. Uostalom, sve zavisi od kvaliteta usluge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja