Turisti u Holandiji uskoro bez marihuane

Holandska Vlada namerava da zabrani prodaju marihuane turistima u tradicionalnim kafeterijama zemlje, što bi moglo da nanese štetu turističkom sektoru Holandije, koja liberalnim stavom prema lakim narkoticima privlači brojne strance.

Holandska Vlada namerava da zabrani prodaju marihuane turistima u tradicionalnim kafeterijama zemlje, što bi moglo da nanese štetu turističkom sektoru Holandije, koja liberalnim stavom prema lakim narkoticima privlači brojne strance.

"To nije atrakcija za turiste, i ne dopada nam se", izjavio je ministar za bezbednost i pravosuđe Holandije Ivo Opstelten, naglašavajući da prodaja marihuane dovodi do rasta kriminala u zemlji.

Kako bi strancima zabranila pristup kafeterijama, koje su se svrstale među znamenitosti Holandije, vlada planira da uvede specijalne propusnice, koje će dobijati samo žitelji zemlje. Izuzetak neće biti ni za turiste najpopularniji Amsterdam.

Administracija prestonice, zabrinuta zbog vladinog plana, već proračunava moguću štetu koju će pretrpeti zbog takvim mera. Moguće je da će Amsterdam ponuditi alternativno rešenje za prodaju lakih droga. Predstavnik za štampu holandskog ministra pravosuđa je izjavio da tek predstoji razrada konkretnog plana, koji se, najverovatnije, neće pojaviti pre iduće godine.

Kafeterije su se u Holandiji pojavile sedamdesetih godina prošlog veka i sada ih ima oko 600, sa pravom da svakom posetiocu prodaje dozu ne veću od pet grama marihuane. Vladina inicijativa može da naiđe na proteste i sudske tužbe vlasnika kafeterija. Jedan od vlasnika takvog lokala u Mastrihtu, gde je već uvedena zabrana prodaje marihuane strancima, tužio je administraciju grada, piše Mondo.

  • A be

    22.11.2010 07:31
    Hik
    Jebaga marihuana
  • NIkola

    22.11.2010 07:09
    Amstredam bez trave
    Na ovom primeru se vidi zasto Novi Sad prosto ne moze napred. Cak i u Holandiji kada neko zeli politicke poene posegne za ovakvim predlozima. Jedina razlika je sto Evropa ima mere za sve pa cak i za ovakve stvari. Kod nas Petrovaradinska tvrdjava ima srecu sto nije odneta jer je prevelika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja