Amerikanci bojkotuju aerodromske kontrole

"Nacionalni dan bojkota" bezbednosnih procedura na aerodromima u Americi predviđen je za sredu, 24.novembar, u vreme vrhunca sezone putovanja u SAD.

Takozvani "Nacionalni dan bojkota" bezbednosnih procedura na aerodromima predviđen je za sredu, 24.novembar, u vreme vrhunca sezone putovanja u SAD. Amerikanci dan kasnije, u četvrtak, obeležavaju Dan zahvalnosti koji se, spojen sa vikendom, pretvara u pravi mali odmor, pogodan za putovanja. Na ideju o bojkotu došao je početkom novembra Brajan Sodergren, iz Virdžiinije, koji je je svom veb-sajtu pozvao putnike da 24. novemrba odbiju da se izlože skeniranju.

Portparol Američkog društva putničkih agenata Pol Raden izjavio je da samo jedan ili dva jogunasta putnika na aerodromu mogu da izazovu velika kašnjenja letova. "Inače nije potrebno mnogo da se napravi haos, pogotovu ako to neko namerno pokuša", dodao je on. Skeniranje traje deset sekundi, ali ako ga neko odbije, mora da prođe kroz kompletan pretres rukama, što odnosi više vremena, pa može dovesti do odlaganja letova na mnogim aerodrimima.

Sodergrenov poziv na bojkot privukao je pažnju javnosti tek pošto je prethodnog vikenda jedan čovek na aerodromu u San Dijegu odbio i skeniranje i pretres, zbog čega nije ni mogao da se ukrca na avion. On je kompletnu konverzaciju sa ljudima iz obezbeđenja na aerodromu snimio kamerom mobilnog telefona, i taj snimak je postao hit na Internetu.

Šef američke Administracije za bezbednost saobraćaja Džon Pistol apelovao je u ponedeljak na Amerikance da ne pridruže akciji bojkota skenera na aerodromima, na koji ih pozivaju preko Interneta.

Pistol je u intervjuima za tri televizijske mreže - ABC, CBS i NBC - rekao da razume zabrinutost javnosti zbog novih strožijih bezbednosnih procedura na aerodromima, koje su uvedene posle neuspelog pokušaja jednog državljanina Nigerije povezanog sa Al Kaidom, da za prošli Božić u avionu na liniji Amsterdam-Detroit aktivira eksploziv sakriven u donjem rublju. On je rekao da je od tada samo relativno mali broj od ukupno 34 miliona prevezenih putnika bio ručno pretresen.

  • sava

    23.11.2010 17:52
    ssss
    Sad ce Ameri na odgovor morati srusiti par aviona da bi se strah odrzao i da ponovno oni budu u pravu.
  • Zoran021

    23.11.2010 11:26
    bezbednost
    Na šta sve ljudi neće pristati samo zarad tzv. 'veće bezbednosti' !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja