Putovanje iz fotelje

Da li će virtuelni turizam ikada zameniti pravi odlazak na odmor? Već danas možete, ne napuštajući sobu, da odete na virtuelno putovanje jednom od najpoznatijih svetskih železnica: transibirskom železnicom - od Moskve do Vladivostoka.
Da li će virtuelni turizam ikada zameniti pravi odlazak na odmor? Već danas možete, ne napuštajući sobu, da odete na virtuelno putovanje jednom od najpoznatijih svetskih železnica: transibirskom železnicom - od Moskve do Vladivostoka.

Vebsajt koji su napravili Google Rusija i Ruske železnice pruža mogućnost da u stvarnom vremenu pratite čitav tok šestodnevnog putovanja koje je snimljeno kroz prozor voza.

Međutim, ovo je samo početak. Verzije koje donosi budućnost mogle bi da budu dopunjene mirisima i zvucima sa putovanja. Možda će postojati mogućnost da uživo pristupite putovanju koje traje, umesto da pratite snimak.

Uz avatar tehnologiju koja se koristi na sajtovima koji prikazuju virtuelne svetove, kao što je "Second life", vaš elektornski dvojnik mogao bi da podeli iskustva s drugim virtuelnim turistima.

Vrhunac bi bila mogućnost da, uz pomoć tehnologija budućnosti koje bi mogle da podstaknu više čula i koje bi omogućavale da se nadražaji sa senzora prenose pravo u mozak, vi stvarno i osetite kretanje voza, kloparanje pragova i zanošenje u krivinama.

Turizam u virtuelnoj stvarnosti mogao bi u budućnosti da pruži doživljaj podjednak pravom putovanju, ali potpuno bezbedan.

Ali, da li bi ta tehnologija bila "zelena", odnosno ekološka?

Virtuelni turizam smanjio bi potrebu za dugim putovanjim avionom, ali i sam internet ima 'ugljenični otisak' (mera ukupne emisije gasova staklene bašte koje ispušta neka osoba, postrojenje ili organizacija, proizvod ili događaj).

Nije lako izračunati tačne podatke, ali prema proceni Agencije za zaštitu prirode SAD, centri u kojima su skladišteni podaci u SAD imali su 2006. godine udeo od 1,5 odsto u ukupno potrošnji energije u državi, piše "Politikin Zabavnik".

Virtuelni turizam mogao bi da zahteva tako brz prenos tako ogromne količine podataka, da bi viruelni turisti bili manje "zeleni" od onih pravih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja