Avioni bezbedniji nego ikad

Nervozni putnici mogu da odahnu bar malo, jer je zvanično let avionom sigurniji nego ikad.

Nervozni putnici mogu da odahnu bar malo, jer je zvanično let avionom sigurniji nego ikad.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) saopštila je da je stopa nesreća za prošlu godinu u slučaju aviona koji su napravljeni na Zapadu, najniža u istoriji vazduhoplovstva. Pošto je tokom 2010. obavljeno 36,8 miliona letova, jedan u 1,6 miliona letova završen je oštećenjen ili uništenjem aviona. To je mnogo bolje nego 2009, a za neverovatnih 42 posto manje je nesreća nego pre deset godina.

Međutim, povećan je broj smrtnih slučajeva, ali su u tu statistiku uključeni prevoznici koji nisu deo Asocijacije, koja predstavlja velike svetske aviokompanije. Naglašeno je da je bezbednost i dalje prioritet broj jedan za avioindustriju, iako je letenje sigurnije nego ikad. Tako, brojevi kažu da možete da letite 4.491 godinu (bar jednom godišnje) a da ne doživite ni najmanju neprijatnost.

Od zabeleženih nezgoda, daleko najviše ih je bilo u Africi, iako letovi iznad ovog kontinenta čine samo dva odsto globalnog saobraćaja, pa tako Asocijacija računa da je broj tamošnjih nesreće dvanaest puta veći od globalnog proseka i ocenjuje situaciju "potpuno neprihvatljivom".

Tokom 2010. godine ukupno je letelo 2,4 milijarde ljudi!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja