Opasnost da se Tadž Mahal uskoro sruši

Ukoliko trošni temelji Tadž Mahala ne budu učvršćeni, ova drevna građevina će se srušiti u roku od pet godina.
Ukoliko trošni temelji Tadž Mahala ne budu učvršćeni, ova drevna građevina će se srušiti u roku od pet godina.

Najveća turistička atrakcija u Indiji stara 358 godina mogla bi da se sruši kao kula od karata. Reka Džamuna, u čiju vodu su uronjeni njegovi temelji od mahagonija i koja je od ključnog značaja za njegov opstanak, sada je, međutim, ugrožena i presušuje, zbog zagađenja, industrije i seče šuma.

Naučnici su zabrinuti za Tadž Mahal i tvrde da su njegovi temelji krti i da trunu zbog nedostatka vode, jer je to situacija kakvu drevni graditelji nisu predvideli.

Kampanja za pomoć građevini iz 17. veka pokrenuta je kada su se prošle godine pojavili prvi znaci ozbiljnog propadanja, a procenjuje se da bi za spas Tadž Mahala trebalo da se izdvoji oko 80 miliona evra, piše britanski "Miror" (Mirror).

Tadž Mahal je građen od 1632. do 1654. godine, a u gradnji je učestvovalo 22.000 ljudi. Šah Džahan je naredio izgradnju ovog mauzoleja za svoju omiljenu ženu Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal.

Tadž Mahal važi za najveći spomenik ljubavi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.