Plaže šarenog peska

Klasičnu peščanu plažu zamišljamo kao kombinaciju žutog peska i plavog mora. Ali neke su poznate upravo po neobičnoj boji peska, od ljubičaste, narandžaste ili zelene do raznobojnih nijansi nalik duginom spektru.
Klasičnu peščanu plažu zamišljamo kao kombinaciju žutog peska i plavog mora. Ali neke su poznate upravo po neobičnoj boji peska, od ljubičaste, narandžaste ili zelene do raznobojnih nijansi nalik duginom spektru.

Crveni pesak

Crvena plaža na Santoriniju poznata i pod imenom Kokini nalazi se ispod crvenih litica koje se izdižu iz kristalno plavih mediteranskih voda. Ovde je za boju peska zaslužna vulkanska prošlost. Preciznije, stene bogate gvožđem je ohlađena lava vulkana koji je 1450. p.n.e. potresao Santorini. U novije vreme plaža je postala popularno mesto za uživanje kraj mora, ali leti ju je preporučljivo posetiti rano ujutru ili uveče kako bi izbegli velike vrućine.

Crni pesak

Tamni pesak rezultat je vulkanskih erupcija u prošlosti, odnosno mešanja tla sa gvožđem, titanom i drugim vulkanskim materijalima. Plaža Murivai proteže se 50-ak kilometara uz obalu Tasmanijskog mora, a osim po crnom pesku poznata je i kao stanište morskih ptica između avgusta i marta. Plaža je 40-ak minuta vožnje udaljena od središta Oklanda pa ako se nađete na Novom Zelandu, možete je jednostavno obići na kraćem izletu. Mesto je odlično i za surfovanje.

Zeleni pesak

Smeštena na južnom delu havajskog Velikog ostrva, Papakōlea je poznatija pod nazivom 'plaža zelenog peska'. Taj pesak boju je dobio od kristala iz okolnih stena. Iako je plivanje kraj ove plaže dozvoljeno, zbog jakih talasa uglavnom nije preporučljivo, kao ni skupljanje zelenkastih kristala kojima je teško odoleti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja