FOTO: Neobična flora Sokotra arhipelaga

Mali arhipelag Sokotra sa četiri ostrva nalazi se u Indijskom okeanu, a pripada Republici Jemen.
Mali arhipelag Sokotra sa četiri ostrva nalazi se u Indijskom okeanu, a pripada Republici Jemen.

Najveće od ovih ostrva dugo je 132 km, a široko 48 km.

Sokotra arhipelag poznatiji je kao "Galápagos Indijskog okeana". Udomljava 825 vrsta biljaka, od kojih je 37 odsto endemičnih vrsta, a od gmizavaca čak 90 odsto njih ne može se naći nigde drugde na planeti.

Istoimeno ostrvo izgleda kao da je s druge planete. Njegovi posetioci kažu da ga zaista vredi posetiti bar jednom u životu.

Klima nije nimalo prijatna. Vruće je i suvo, ali uprkos tome tu rastu neke od najdivnijih biljaka na svetu.

Na 250 km od Somalije i 340 km od Jemena prostiru se peščane plaže sa uzvišenjima punim pećina, od kojih su neke duge i po sedam kilometara. Planine na Sokotri visoke su i do 1.525 metara.

Ovaj "izgubljeni svet" odvojio se od afričkog kopna pre šest miliona godina, a njegovi posetioci uglavnom su retki putnici koji traže egzotičnu prirodu i tropsku divljinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja