Da li biste vratili izgubljeni novčanik?

Kada biste našli nečiji izgubljeni novčanik, da li biste ga vratili?
Kada biste našli nečiji izgubljeni novčanik, da li biste ga vratili?

Nova studija pokazala je koji gradovi širom sveta imaju najbolji odnos prema izgubljenim stvarima.

Šesnaest gradova stavljeno je na test, tako što su na najprometnijim mestima istraživači ostavljali 12 novčanika sa porodičnim fotografijama, kontakt podacima i oko 35 evra.

Od 192 "izgubljena" novčanika vraćeno je svega pola, ali rezultati su varirali od grada do grada.

Stanovnici Helsinkija vratili su 11 novčanika, dok je u Lisabonu samo jedan i to ga je pronašao par iz Holandije koji je u portugalskoj prestonici bio na odmoru.

Zanimljivo je da u studiji, koju je objavio Reader’s Digest, materijalno stanje građana nije uticalo na to da li će novčanik biti vraćen ili ne.

Recimo, u Mumbaju koji se našao na drugom mestu liste, vraćeno je devet od 12 novčanika, uprkos činjenici da 3.000 rupija, koliko možete dobiti za 30 evra, tamo vredi mnogo više, nego u, na primer, Švajcarskoj.

London se našao na devetom mestu liste, a isto je plasirana i Varšava.

Lase Luomakoski, 27-godišnji student koji je vratio novčanik u Helsinkiju, misli da ljudi imaju prirodnu predispoziciju da budu pošteni.

"Finci su takvi prirodno. Mi smo mala, tiha, bliska zajednica. Kod nas je korupcija zanemarljiva i kod nas se retko prolazi kroz crveno svetlo na semaforu", kaže on.

Evo pune liste:

1. Helsinki, Finska - 11 od 12 novčanika
2. Mumbaj, Indija - 9 od 12
3. Budimpešta, Mađarska - 8 od 12
3. Njujork, SAD - 8 od 12
5. Moskva, Rusija - 7 od 12
5. Amsterdam, Holandija - 7 od 12
7. Berlin, Nemačka - 6 od 12
7. Ljubljana, Slovenija - 6 od 12
9. London, VB - 5 od 12
9. Varšava, Poljska - 5 od 12
11. Bukurešt, Rumunija - 4 od 12
11. Rio de Ženeiro, Brazil - 4 od 12
11. Cirih, Švajcarska - 4 od 12
14. Prag, Češka - 3 od 12
15. Madrid, Španija - 2 od 12
16. Lisabon, Portugal - 1 od 12

  • 03.10.2013 01:48
    državi sve
    naravno državi ko i sve ostale novce
  • Pošteno

    29.09.2013 00:05
    Ma dobri su ljudi, vraćaju izgubljeno. Mom sinu su dva puta nalazili i vraćali telefon. Ja sam jednom video, kao osnovnoškolac, kako čoveku ispada novčanik a da on to nije ni primetio. Potrčim za njim, vratim mu ga, a on ni hvala. Verujte da ima i takvih. No, valjda mi se preko sina to sada vraća...
  • bass

    27.09.2013 10:28
    ima poštenog sveta i kod nas
    posle jedne svadbarske svirke vratio sam se kući a nisam ni znao da sam izgubio novčanik, sutra rano ujutru neko mi seo na zvono od stana i ne odustaje. dok sam se dovukao prošlo je sigurno 10min. otvorim kad ono dva klinca (kao ovi batinaši) oko 12-13 godina drže moj novčanik i kažu mi smo ga našli u gradu, mene tako mamurnog još više zbune i ostave bez texta i odu brzinom planinskog vetra. pogledam, sve je tu ništa ne fali, istrčim iz zgrade kad njih nigde nema. posle sam ih još 7 dana tražio po kvartu, raspitivao se i ništa. eto ovom prilikom ako čitaju i ako se prepoznaju da im kažem hvala klinci, nadam se da ćemo se ipak negde opet sresti.ako ništa drugo sviraću Vam za džaba na svadbi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja