Socijalistički "svemirski brod" u Bugarskoj

Buzludža - neobičan spomenik iz vremena socijalizma u Bugarskoj, danas napušten, još uvek odaje impozantni duh starih vremena.
Buzludža - neobičan spomenik iz vremena socijalizma u Bugarskoj, danas napušten, još uvek odaje impozantni duh starih vremena.

Nalazi se na 1441m na Staroj planini i na samom ulazu poručuje posetiocima: Zaboravite svoju prošlost.

Sam vrh je bio mesto borbi između Bugara i Turaka 1868. Godine 1891 grupa socijalista, na čelu sa Dimitrom Blagoevim, su se sastali na vrhu da planiraju socijalističku budućnost Bugarske. U cilju proslave događaja, vlada na vlasti u jeku sovjetskog uticaja, odlučila je da podigne spomenik u spomen na socijalistički komunizam.

Radove na spomeniku je preduzela jedinica Bugarske armije uz pomoć brojnih zanatlija odgovornih za velike statue i murale. Velike slike Lenjina i Marksa krasile su arenu, izgrađenu za državne funkcije i proslave.

Iznad čitavog prostora "blještao" je prozoro u obliku crvene zvezde, u čast sovjetske Rusije. Dekor je bio raskošan mešavina mermera i stakla, uključujući 500 metara kvadratnih mozaika u veličanstvenu sali, koji prikazuju bugarske i sovjetske komunističke teme.

Buzludža je bugarski najveći ideološki spomenik komunizmu. Projektovao ga je arhitekta Gueorgui Stoilov, više od 6000 radnika su bili uključeni u izgradnju 7 godina, uključujući 20 vodećih bugarskih umetnika koji su radili 18 meseci na enterijeru.

Univerzalno očekivana donacija od svakog građanina u zemlji formirala je veliki deo potrebnih sredstava za izgradnju ove impresivne strukture, koja je konačno otvorena 1981. na 1300-tu godišnjicu osnivanja bugarske države.

Posle pada vlade sa vlasti 1989, Buzludža je napuštena i ostala otvorena za vandalizam. Većina umetničkih dela su uklonjena ili uništena, ali i dalje stoji betonska konstrukcija. Bez očiglednog plana za revitalizaciju i renovaciju zgrade ili okolnog prostora, sa malo interesovanja aktuelne vlasti u održavanju ovaj spomenik prošlosti.

Sahranjena u betonsku strukturu spomenika, vremenska kapsula čuva poruku za buduće generacije objašnjavajući značaj zgrade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja