Ako obožavate čokoladu - ova mesta morate posetiti

Zima koja polako dolazi u mnogima budi setu koju je, čak i prema rezultatima naučnih istraživanja, najlakše odagnati kockicom čokolade. Ako volite ovaj slatkiš do te mere da ste zbog njega spremni da krenete na put, postoje mesta koja nikako ne bi trebalo da zaobiđete.
Zima koja polako dolazi u mnogima budi setu koju je, čak i prema rezultatima naučnih istraživanja, najlakše odagnati kockicom čokolade. Ako volite ovaj slatkiš do te mere da ste zbog njega spremni da krenete na put, postoje mesta koja nikako ne bi trebalo da zaobiđete.

Maison Cailler, Broc, Švajcarska

Ova fabrika i muzej čokolade koja je ujedno i najstariji švajcarski čokoladni brend smestila se u mestu Broc gde je Cailler pokrenuo proizvodnju još davne 1898. Najpre pogledajte i proučite kako se čokolada pravi, a zatim se prepustite zadovoljenju svojih čula veličanstvenim primercima u sobi za degustacije. Za posetu treba izdvojiti najmanje sat i po vremena, a kada zadovoljite svoje čokoladne zahteve, možete istražiti i obližnje pešačke i planinarske staze ili prošetati obalom jezera Grijer.

Magnolia, Njujork

Mala i lepa pekara u stilu 50-ih godina prošlog veka postala je globalno popularna jer su likovi iz TV serije "Seks i grad" ovde zadovoljavali svoje slatke požude. Osim baršunastih čokoladnih kolača u papirnatim čašicama, pekara nudi primamljive šarene kolačiće, puding od banane, keks, jedinstvene torte od sira i američki brauniz. Posetioci tvrde da je pun pogodak nemački čokoladni kolač. Magnolia ima četiri ispostave, uključujući i najpoznatiju u Bleker ulici, viđenu u popularnoj seriji.

Torta saher, Beč

Čokoladna sunđerasta torta tanko premazana pekmezom od marelica sa tamnom čokoladnom glazurom na vrhu, ime je dobila po svom tvorcu Francu Saheru koji je osmislio 1832. Dezert je osmislio kako bi zadivio svog poslodavca grofa Meterniha a legenda kaže da je tada bio tek kuvarski šegrt. Slavu je ovoj torti doneo autorov sin Edvard koji je otvorio bečki hotel Saher. Znalci tvrde da se originalna saher torta u Beču mora jesti sa pavlakom uz šoljicu kafe ili čašu šampanjca.

Vruća čokolada, Torino

U italijanskoj prestonici čokolade svakako naručite "cioccolato caldo". Ovaj zimski robusni napitak poslužuje se vrlo gust, topao i gorkast sa malo šlaga na vrhu. U Torinu je specijalitet i rastopljena čokolada sa espresom, ali i "giandujotti", jedinstvene bombone od čokolade i krema od lešnika. Ako želite da doživite pravu vrednost za novac, posetite Torino u februaru, jer se tokom festivala čokolade sa kupljenim "Choco-Passom" mogu dobiti popusti na poslastice širom grada.

Čuro, Madrid

Malo je institucija koje mogu bolje opisati madridsku insomniju od popularnih čokolaterija koje se u lokalnom slengu nazivaju "churrerías", a uglavnom se posećuju od četiri ujutro do doručka. Njihov zaštitni znak je "čuro", dugačak vafl od prženog testa koji se umače u gustu vruću čokoladu. Posetite i kultnu čokolateriju "San Ginés", otvorenu 1894. koja je u centru grada i radi celu noć.

  • Anonimus

    25.10.2013 07:15
    Imamo mi i u Srbiji
    cokolade ali nemamo para da je kupujemo cesto a pogotovo u luksuznim prodavnicama...
  • belgija

    22.10.2013 10:10
    a belgija_? nista?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja