Putnici manje veruju ženskim pilotima

Ženskim pilotima manje se veruje nego njihovim muškim kolegama, rezultati su ankete koju je sprovela turistička onlajn agencija Sunshine.co.uk.
Ženskim pilotima manje se veruje nego njihovim muškim kolegama, rezultati su ankete koju je sprovela turistička onlajn agencija Sunshine.co.uk.

Blizu 51 odsto ispitanika kazalo je da manje veruje ženi-pilotu dok ih je samo 14 odsto reklo kako bi se osećali sigurnije ukoliko bi žena upravljala avionom. Četvrtina ih je izjavila kako pol njihovog pilota nije bitan, dok ih je devet odsto reklo da nisu sigurni.

Od onih koji su kazali da bi više voleli da imaju muškog pilota, 32 odsto ih je reklo da veruju kako su 'muški piloti spretniji', dok 28 odsto smatra da je upitna sposobnost ženskih pilota da izdrže pritisak.

Nedostatak ženskih pilota, odnosno strah od nepoznatog, takođe je naveo jedan od 10 ispitanika.

Prema knjizi o avio-putovanjima Cockpit Confidential, samo pet odsto kokpit posade čine žene.

"Svi koji putuju vide da su piloti većinom muškarci i nisam siguran šta obeshrabruje žene da im se pridruže u većem broju. Možda je zbog toga što je to bio deo vojne kulture u kojoj su decenijama dominirali piloti", rekao je Patrik Smit, autor knjige.

Od onih koji su rekli da bi više voleli da vide ženu za avionskim upravljačem, 44 odsto tvrdi da bi muškarci 'pregoreli u krizi', dok četvrtina smatra da je muškarce lakše omesti.

"Videti da više od polovine osoba ne bi verovalo ženskim pilotama je zaprepašćujuće. Očito je da mnogi putnici imaju stereotipe kojih se moraju rešiti. Pilot postaje potpuno kvalifikovan kada dobije licencu i tada su savršeno sposobni za upravljanje avionom i mogu vas sigurno odvesti do vaše željene destinacije, nebitno da li su muškarci ili žene", rekao je Kris Klarkson, menadžer "Sunshinea".

U anketi je učestvovalo skoro 2.400 ljudi koji su leteli prošle godine.

  • 08.11.2013 08:46
    @Krele - Pa...
    Kad ih muskarci ceo zivot ubedjuju da je 12 cm ustvari 20. Konacno vam poverovale.
  • Krele

    06.11.2013 10:28
    @Sim
    ...a Vi inteligencije.
  • Sim

    06.11.2013 09:30
    @Krele
    Vi ste očito skromnog obrazovanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja