FOTO: Najlepše ture vozom na svetu

Pored automobila i aviona, voz je najudobnije prevozno sredstvo. Omogućava vam da se opustite, zavalite u svoje sedište i uživate razgledajući prirodu oko sebe. Turistički vodič Fodor's donosi listu 15 najlepših tura.
Pored automobila i aviona, voz je najudobnije prevozno sredstvo. Omogućava vam da se opustite, zavalite u svoje sedište i uživate razgledajući prirodu oko sebe. Turistički vodič Fodor's donosi listu 15 najlepših tura.

Švajcarska

Vožnja od Zermata do St. Morica u Švajcarskoj nudi pogled na veličanstvene Alpe i izaziva strahopoštovanje prema sjajno plavom nebu i zelenim dolinama, zbog čega je ova tura prava vizuelna gozba. Prolazi se kroz 91 tunel i prelazi 291 most, a vožnja traje sedam sati.

Kolorado

Od Duranga do Silvertona u Koloradu popećete se više od 900 metara i otputovati 130 godina u prošlost. Vozom na paru, čija lokomotiva datira iz 1920. godine i koji se kreće 30 km/h, putuje se kroz strme planinske prolaze na jugozapadu Kolorada. Ovaj voz se pojavljuje u filmu "Butch Cassidy and the Sundance Kid" iz 1969. godine u kojem glume Pol Njuman i Robert Redford.

Peru

Hiram Bingham Orient Express od Kuska do Maču Pičua, dve top destinacije u Peruu, vozi ceo dan. Vožnja kroz dolinu reke Urubamba praćena je bogatom večerom.

Novi Zeland

Od Krajstčerča do Grejmauta na Novom Zelandu prelazi se jug zemlje za 4,5 sata. Iz voza se pruža neverovatan pogled na poljoprivredna dobra u Kanterburiju i reku Vaimakiriri, a sve to prati dramatični vijadukt koji vozi do nacionalnog parka Arturov prolaz.

Vels

Simpatični uski istorijski voz, čija lokomotiva i vagoni datiraju iz 1865. godine, vozi po Velsu. Kad se tek pojavio na šinama služio je za prevoz škriljca iz brojnih rudnika u ovom području. Inspirisao je V.V. Ovdrija da napiše knjige "Thomas the Tank Engine".

Kanada

Dvodnevno putovanje iz planinskog grada Banfa u Alberti do kosmopolitskog Vankuvera u Kanadi pored sjajnog pogleda nude i mnogo hrane, pa je moguće da iz voza izađete teži nego kad ste ušli. Film "The Bachelorette" iz 2009. godine sniman je upravo u ovom vozu.

Arizona

Savezna američka država Arizona mesto je neodoljivog putničkog voza kompanije "The Grand Canyon Railway" koja nudi uvid u mnoge faze putovanja vozom u SAD-u. Tu su vagoni iz 1923. godine, kao i oni iz 1950-ih, ali bez obzira kojim putujete imaćete šta da vidite. U jednom smeru putovanje traje dva sata i petnaest minuta.

Škotska

Od Edinburga po Škotskoj visoravni voz prolazi spokojnim netaknutim zelenilom, pored jezera, drevnih dvoraca, potoka... Putnici mogu iznajmiti kiltove ili neke slične kostime kako bi ih nosili tokom vožnje.

Indija

Kroz živopisnu Indiju od 2010. godine vozi Maharadža Ekspres, kompanija koja nastoji da vrati slavu nekadašnjih prelepih vagona kojima su se prevozile maharadže. Vozeći samo 88 putnika, ovaj voz ide iz Delhija i Mumbaija kroz Radžastan do destinacija vrednih posete i fotografisanja, kao što su Agra, Džaipur, Udaipur i Rantambore. Svaki od salona u ovom vozu je dobio ime po legendarnom dragulju koji je nosio maharadža, od Heere (dijamanta) do Panne (smaragda).

Portugal

Od ranog proleća do kraja leta, kada cveta drveće badema, a terase s vinovom lozom pucaju od voća, najbolje je uživati u vožnji zelenom dolinom reke Douro. Pritom se prelazi 30 mostova i 26 tunela, a voz se zaustavlja na prelepim istorijskim stanicama kao što su Régua i Pinjão.

Australija

Od Adelaide do Darvina duga je vožnja. Traje tri dana i dve noći, ali ne postoji bolji način da shvatite kolika su prostranstva i lepote Australije.

Aljaska

Nećete moći odvojiti pogled od divljih životinja koje ćete sresti usput ako se budete odlučili na vožnju vozom Aljaskom. Od Enkoridža do Ferbenksa vas čeka poseban panoramski pogled, posebno prema Planini Makinli.

Kalifornija

Od Nape do Svete Helene u Kaliforniji tri sata možete pijuckati različite vrste vina ili večerati u vagonima "Napa Valley Wine Traina". Prolazak kroz suncem okupane vinograde u retro vozu iz 1915. godine pripremiće vas za sveže spremljenu večeru koja se putnicima služi.

Nemačka

Tura od Majnca do Koblenca u Nemačkoj nudi vam pogled na prizore za razglednice. Stoletni dvorci i slikovita reka čine da vam putovanje prođe začas.

Budimpešta - Istanbul

Od Budimpešte do Istanbula vozi Danube Express. Četiri dana vožnje u ovom "hotelu na točkovima" ne samo da će vam omogućiti pogled i zaustavljanje u srednjovekovnim gradovima i dvorcima, već je to jedini međunarodni privatni voz u Evropi koji ima en-suite odeljenja i klimauređaje.

  • 08.11.2013 08:54
    Kakvu planetu imamo... Ovo je jedan i jedini razlog zasto bih volela da sam bogata, da mogu ceo zivot da provedem obilazeci sve krajeve ovog divnog sveta.
  • nss

    08.11.2013 07:47
    a mi
    zaboravili ste srbiju...putovanje kroz vreme...krenes mlad dodjes star a sve za relativno male pare
  • Osoba M

    08.11.2013 07:36
    A nasa zeleznica nudi jednodnevno posmatranje unutrasnjosti planine! :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja