Pronađen staroslovenski hram na Pešterskoj visoravni

Arheolozi otkrili su na jednom od brda Pešterske visoravni konstrukcije za koje se pretpostavlja da su ostaci staroslovenskog hrama.
Arheolozi otkrili su na jednom od brda Pešterske visoravni konstrukcije za koje se pretpostavlja da su ostaci staroslovenskog hrama.

Arheolog muzeja "Ras" u Novom Pazaru Dragica Premović kaže da se, na osnovu literature, može reći da je ovo kultno mesto mnogobožačke religije, čije je vrhovno božanstvo bio Svetovid.

"Radi se o svetilištu, četiri kamene konstrukcije na samom lokalitetu, koji se sastoje od jednog prilaznog pravougaonog dela, centralnog dela koji je kvadrat, obuhvaćen kružnim zidom. Kod dve su ulazi okrenuti prema istoku, kod druge dve prema zapadu", rekla je Premović.

Ona dodaje da na osnovu nalaza materijala koji je pronađen u sondama ukazuje da se radi o X veku.

"Zanimljivo je i koliko i kako bi moglo da se dovede u vezu šta se dešavalo u IX i X veku sa onim što se dešavalo pre dolaska Slovena, da li su samo slovenski elementi ili ima elemenata i nečeg starijeg", navodi Premović.

Ona podseća da se u arheologiji traže veze i dobijaju odgovori "na milion pitanja na osnovu onoga što nađete na terenu".

Pored Dragice Premović, istraživačku ekipu činili su arheolog Vladan Vidosavljević, istoričar Nadžib Kočan i istoričarka umetnosti Svetlana Čeković.

  • Prolaz

    28.11.2013 15:19
    @ Pawlle
    Isto sam pomislila...inicijalno oduševljenje, a onda odmah strah. Samo da popovi ne čuju za ovo, sve su nam satrli, kao da ničeg ovde nije bilo pre hrišćanstva!
  • Daki

    25.11.2013 09:03
    cestitka
    Cestitka za ekipu,samo nastavite...
  • pawlle

    24.11.2013 16:37
    odlicno!!! sad brze bolje treba turiti neku crkvetinu tamo , normalno bez poreza,utu uslova,gradjevinske dozvole pa nek se ljudi krste kako je nikla bas tu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja