VIDEO: Kolibri koji "hrče"

Iako je hrkanje specifično za sisare, a ne za ptice, ovaj kolibri je svoje buđenje iz hibernacije popratio smešnim zvukovima sličnim hrkanju.
Iako je hrkanje specifično za sisare, a ne za ptice, ovaj kolibri je svoje buđenje iz hibernacije popratio smešnim zvukovima sličnim hrkanju.

Kolibri su vrlo simpatične ptičice, ali čini se da nisu jutarnji tipovi. Ovde zapravo nije reč o hrkanju, nego se simpatični kolibri budi iz stanja "ukočenosti", kratkotrajnoj vrsti "zimskog sna".

Ovakva hibernacija kolibrima pomaže da sačuvaju energiju. U tom se stanju njihovo telo hladi i usporava im se disanje pa koriste jako malo kiseonika. Nekad je čak teško proceniti da li su uopšte živi. Iako je takva "štednja" preko noći odlična, simpatičnim pticama uvelike otežava buđenje.

Kolibri su prilikom buđenja primorani da udišu velike količine kiseonika kako bi im se telo ugrejalo. Obično pritom ne proizvode ovako čudne zvukove pa su se mnogi zabrinuli za njegovo zdravlje, ali autor videa tvrdi da je malac normalno odleteo čim se razbudio.

  • 11.03.2015 22:31
    Bronhitis pticialis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.