Nepravilan rast zuba čest problem kod kunića

Vlasnici kunića se često susreću sa problemima nepravilnog rasta zuba kod svojih ljubimaca, pa su česte posete veterinaru neizbežne.
Vlasnici kunića se često susreću sa problemima nepravilnog rasta zuba kod svojih ljubimaca, pa su česte posete veterinaru neizbežne.

Zube kunića čine četiri gornja i dva donja sekutića, tri gornja i dva donja predkutnjaka, tri gornja i tri donja kutnjaka sa svake strane. Problemi koji se javljaju na zubima kunića uglavnom su u vezi sa sekutićima, mada nisu isključeni ni problemi na ostalim zubima.

Poremećen odnos, kada zubi nisu fiziološki smešteni u usnoj duplji, dovodi do nedovoljnog trošenja sekutića što rezultira njihovim prekomernim rastom. Kada zubi prerastu svoju fiziološku dužinu dolazi do otežanog ili potpuno onemogućenog uzimanja hrane, pojačanog lučenja pljuvačke, usta su često otvorena, dolazi do mršavljenja, neprijatnog zadaha iz usta, suzenja iz oka, iscetka iz nosa, povreda jezika, itd.

Ovi poremećaji imaju nekoliko uzroka: genetska predispozicija, neadekvatna ishrana, povrede vilice, infekcije ili tumori. Najčešće je u pitanju genetska predispozicija - skraćena gornja vilica.

Pravilna ishrana je veoma važna za normalno trošenje zuba kunića. Kuniću mora biti stalno dostupno seno, gotova peletirana hrana se daje u malim količinama dva puta dnevno. Neprskano povrće se daje svakodnevno, a sveže voće dva do tri puta nedeljno u veoma malim količinama. Kuniću treba obezbediti i grančice lipe, bagrema, kruške, jabuke, leske ili jasena kako bi se zubi trošili i sprečilo njihovo prerastanje.

S obzirom da je zbog kontinuiranog rasta tokom života, a zbog normalnog uzimanja hrane izuzetno važno da se zubi ravnomerno troše. U slučaju da je neophodno njihovo skraćivanje potrebno je kunića odvesti kod veterinara. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.