Jod, prva linija odbrane od raka dojke

Jedan od esencijalnih minerala za naš organizam je jod.
Jod, prva linija odbrane od raka dojke
Foto: Pixabay
On utiče na svaki organ u našem telu, a veoma je važan u prevenciji bolesti. Najopasnija od njih, svakako je rak dojke. Ovo je ujedno i najčešći oblik karcinoma kod žena. 
 
Pored štitaste žlezde, najveća koncentracija joda u našem organizmu, nalazi se u tkivu dojke. Nedostatak joda može da dovede do fibrocističnih promena na grudima. 
 
Prema rečima američkog hirurga Donalda Milera Džuniora, žene obolele od raka dojke u većini slučajeva imale su izrazit deficit joda u svom organizmu. Naime, žene obolele od ove vrste karcinoma imaju povišen estrogen i nizak nivo progesterona u tkivu dojke. Tiroidni hormoni, u sastavu koji se nalazi JOD, kako prirodni tako i sintetički, drže nivo estrogena pod kontrolom. Upravo tako, smanjuju rizik od ovog teškog oboljenja. 
 
Naravno, ne treba zaboraviti da preventivni pregledi imaju veliku ulogu u otkrivanju ove vrste bolesti. Prevencija je najbolji lek.
 
Ono što je jako važno kod joda jeste da ga telo ne proizvodi pa ga moramo svakodnevno unositi. Stručnjaci savetuju svima da slede primer Japanaca čija je ishrana bogata jodom. To su namirnice morskog porekla: školjke, alge, morske alge, bela riba, te da nešto od toga treba svakodnevno da bude na našem meniju. Kod nas, najbolji izvor je mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.
 
Učinite svom organizmu uslugu, obezbedite sebi dovoqnu količinu joda svakog dana. Tako malo, a tako puno - poručuju stručnjaci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.