Znakovi da bubrezi ne funkcionišu

Dokazano je da je kod starijih zdravlje bubrega ključno i za zdravlje kostiju, jer bubrezi filtriraju toksine koji zbog kojih kosti, kako starimo, slabe.
Znakovi da bubrezi ne funkcionišu
Foto: Pixabay
Osim zdravlja kostiju u starijoj životnoj dobi, bubrezi su ključni za celokupno zdravlje ljudi. Ne shvatajte brigu o zdravlju bubrega olako. Oni su među najvažnijim organima u ljudskom organizmu. A neke svakodnevne navike, koje nam se čine potpuno banalnim, mogu i te kako da naštete našem zdravlju. 
 
Ovo je sedam znakova da bubrezi ne funkcionišu.
 
1. Otečeni zglobovi, stopala, lice 
 
Nakupljanje tečnosti u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim bubrezima, budući da su oni glavni filtratori. Oticanje nekih delova tela (zglobova, stopala, ruku, lica...) može da ukaže na probleme sa bubrezima. 
 
2. Promene u urinu 
 
Trebalo bi da obratite pažnju na promene u urinu u vezi sa učestalošću uriniranja, boju i sl. Proizvodnja urina jedan je od glavnih zadataka bubrega, pa je zato logično da promene u urinu ukazuju i na promene u bubrezima. Neke od promena koje možete da primetite, a koje signaliziraju na moguće probleme, su:
 
bolno uriniranje,
tragovi krvi u urinu,
uriniranje postaje retko,
budite se više puta tokom noći.
 
3. Mučnina i povraćanje 
 
Ona ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetne materije iz organizma kako bi trebalo. Tada vaš organizam pronalazi načine da izbaci toksine i to često - povraćanjem. 
 
4. Osećate preteran umor 
 
Svakom se dogodi dan kada je umoran i neraspoložen, uprkos dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekada može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto sa vašim bubrezima nije u redu. 
 
5. Anemija 
 
I anemija je povezana sa nedostakom eritropoetina, budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga, ukoliko ste anemični, prekontrolišite i bubrege. 
 
6. Osip i svrab 
 
Kada štetne materije ne izlaze kroz urin nego se zadržavaju u organizmu, to može da rezultira promenama koje će biti vidljive i na površini kože. Zato, čak i ova pojava za koju često misli kako da će proći sama od sebe može biti jedan od prvih znakova za uzbunu kada je zdravlje bubrega u pitanju. 
 
7. Loš ukus u ustima 
 
Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni će se akumilirati u vašem telu. To može da prouzrokuje ukus metala u vašim ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema isti ukus.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.