Najskuplji lek na svetu košta 2,1 milion dolara

Švajcarski proizvođač lekova Novartis dobio je odobrenje SAD-a za svoj lek za gensku terapiju spinalne mišićne atrofije Zolgensma, a cena ovog leka je rekordnih 2,1 milion dolara.
Najskuplji lek na svetu košta 2,1 milion dolara
Foto: Pixabay
Američka uprava za hranu i lekove odobrila je lek za decu koja boluju od SMA i mlađa su od dve godine, uključujući i one koji još ne pokazuju simptome. Odobrenjem su obuhvaćena i ona deca s najsmrtonosnijim oblikom nasledne bolesti, kao i ona s tipovima bolesti kod kojih se simptomi mogu pojaviti kasnije.  
 
SMA je vodeći genetski uzročnik smrti dece. Bolest često dovodi do paralize, problema s disanjem, a smrt se kod dece rođene s najozbiljnijim tipom 1 pojavljuje za samo nekoliko meseci. SMA pogađa jedno dete na 10.000 rođenih, a šanse za tip 1 kreću se od 50 do 70 odsto, piše "Gardijan". 
 
Kompanija Novartis brani rekordnu cenu svog leka tvrdnjom kako je jednokratno lečenje vrednije od skupih dugoročnih tretmana koji koštaju nekoliko stotina hiljada dolara godišnje. 
 
Terapija koristi virus kako bi se dobila normalna kopija SMN1 gena kod dece rođene sa defektivnim genom, a dobijaju je putem infuzije.  
 
Ova rekordna cena pre je bila još veća i kretala se oko pet miliona dolara, ali nezavisni Institut za klinički i ekonomski pregled u aprilu je utvrdio da je reč o prekomernom iznosu.
 
U Novartisu navode da je lekom lečeno više od 150 pacijenata. Njihov izvršni direktor Vas Narasiman opisuje Zolgensman kao gotovo isceliteljski lek za SMA ako ga pacijent dobije ubrzo nakon rođenja. Međutim, podaci pokazuju da njegova delotvornost traje samo pet godina. 
 
Lek će biti u konkurenciji sa Biogenovom Spinrazom, koja je prvi odobreni lek za SMA. Odobren je krajem 2016. godine, i mora se ubrizgavati svaka četiri meseca. Cena je 750.000 dolara za prvu godinu, i 375.000 dolara svake sledeće. I tu je cenu ranije spomenuti institut smatrao previsokom. 
  • Djava

    01.06.2019 21:19
    Profit
    Ovo je nesto najnormalnije, na zalost u danasnje vreme. Novartis radi sa profitom u rangu proizvodnje oruzja ako nije i uspesniji. Uglavnom se lekovi naplacuju tako da se izvuku pare od osiguranja (privatnih i drzavnih), a bolesnici potpisuju saglasnost kada vec nemaju puno izbora. Na njima se lekovi i testiraju jer za FDA dozvolu ne treba vise od godinu dana da bi se lek pustio u opticaj...surova i jeziva stvarnost danasnjice.
  • Kajmak

    27.05.2019 21:02
    Da pokupim
    Ivane, ne. Nemaš pojma kako ide proces otkrića i komercijalizacije ovakvih lekova danas. Niti učestvuje samo jedna kompanija, niti je novac samo privatan. Samo je neko dovoljno velik da pokupi kajmak...kada zna da može da naplati.
  • Ivan 39

    27.05.2019 14:42
    Ova vest nema nikakve veze sa Hipokratom!
    U otkriće mehanizma kako ova bolest nastaje, šta je uzrokuje i teoretsko nalaženje načina da se simptomi spreče je ulagala PRIVATNA kompanija! I ta ista kompanija je pri tome plaćala stotine naučnika da do toga dođu. A onda posle isto tako stotine njih da taj lek i naprave. Da ne računamo silne miševe, svinje i majmune koje su recimo morali kupiti i na njima testirati lek pre nego što je odobren za ljudsku primenu. Kažu da je trošak ovakvog od ničeg pravljenja leka ( znači, ne poboljšavanje već postojećih) iziskuje fond od milijardu dolara da bi sve faze mogle biti sprovedene.
    Tako da hipokrat sa ovim nema zaista ništa...

    ps. inače, u hipokratovoj zakletvi zaista nigde ne piše ni da lekari treba da rade za džabe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.