Kada treba zameniti četkicu za zube?

Ako želite da efekat čišćenja zuba bude na najvišem nivou, preporučuje se redovno menjanje četkice.
Kada treba zameniti četkicu za zube?
Foto: Pixabay
Čak i kada koristite model uglednog proizvođača, čekinje će nakon svakodnevnog pranja postati oštećene i počeće da ispadaju. To može biti uzrok dvostrukog problema.
 
"Pranje zuba oštećenom četkicom stvara oštećenje na desnima. Tkivo počinje da se povlači, što je jedan od najčešćih uzroka paradentoze i gubitka zuba", objašnjava predsednik Američke akademije parodontologije Brajan Džej Franc.
 
Drugi problem odnosi se na činjenicu da oštećena četkica ne može potpuno da ukloni zaostalu hranu.
 
"Četkica je osmišljena kako bi očistila nečistoće sa i između zuba, a mehanička oštećenja to sprečavaju. Jednostavno, njena funkcija u tom slučaju je vrlo ograničena", objašnjava doktor Franc, a prenosi Men's Health.
 
Stručnjaci ne savetuju svakodnevnu promenu četkice, ali bi trebalo kupiti novu svaka dva do tri meseca. Ako je ostavite na lavabou ili ako dodiruje druge predmete u toaletu, budite sigurni da će se na njenoj površini naći bakterije koje ugrožavaju vaše oralno zdravlje.
 
Kupovina četkice u razdoblju od 60 do 90 dana znatno je jeftinija opcija od popravka zuba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.