Pulmolog: Oporavak od kovida traje mnogo duže nego što smo očekivali

Kovid 19 je novi soj korona virusa, a pokazalo se da oko 80 odsto obolelih od ovog SARS virusa (SARS znači težak akutni respiratorni sindrom) ima blage simptome, 15 odsto srednje i teške oblike, a kod 5 odsto je zbog kritičnog stanja potrebna primena respiratora.
Pulmolog: Oporavak od kovida traje mnogo duže nego što smo očekivali
Foto: Pixabay
Pulmolog Stevan Somborac u specijalnoj emisiji "Zdrav sat" Radija 021 izneo je sva dosadašnja saznanja o kovidu 19.
 
Na osnovu dosadašnjih podataka i iskustva u borbi protiv ovog virusa, smatra se da je period inkubacije 2 do 14 dana. Zaraznost obolelih je najveća u prvim satima nakon inkubacije i traje tri do sedam dana.
 
Kovid-19 različito deluje na ljude. Većina zaraženih razvija blage do umerene simptome i oporavlja se bez bolničkog lečenja. Kod dela zaraženih infekcija prolazi bez ikakvih tegoba i nisu je ni svesni. 
 
Najčešći simptomi su: umor, suvi kašalj, temperatura, bolovi u celom telu, glavobolja, upala grla, proliv, gubitak čula ukusa ili mirisa, promene na koži itd. Kod težih oblika bolesti pacijenti imaju teškoće pri disanju, pritisak u grudnom košu, gubitak sposobnosti govora i nemogućnost kretanja. 
 
Ne radi se samo o upali pluća, nego i o upali krvnih sudova. Iskustvo do sada je pokazalo i da se ne mali broj pacijenata žali na bolove u grudnom košu, koji su izazvani začepljenjem krvnih sudova pluća trombom, što može da bude veoma ozbiljno.
 
Ova infekcija može da ima ozbiljne posledice kod osoba sa oslabljenim imunitetom, kod starijih, gojaznih, kod onih sa hroničnim tegobama kao što je šećerna bolest, astma, hronična oboljenja pluća i kardiovaskularnog sistema. Takođe i bolesnici sa malignim bolestima teže prolaze kroz ovu infekciju.
 
Pokazalo se da početno mišljenje da obolevaju pretežno starije osobe nije tačno, obolevaju podjednako sve generacije. To se pokazalo u takozvanom drugom talasu kada je većina obolelih između 20 i 50 godina.  
 
Radi se o kapljičnoj infekciji, a virus može biti prenet aerosolom prilikom govora, kašljanjem, kijanjem, kao i dodirivanjem površine na koju je virus pao i nehigijenom ruku. Na različitim površinama zadržava se od nekoliko sati do sedam dana.
 
 
Testiranje
 
U prvih 3 do 5 dana predlaže se test koji se radi na osnovu brisa iz nosa i ždrela. Cilj je da uhvatimo virus dok se nalazi u gornjim disajnim putevima, a on se posle spušta u donje disajne puteve i ovaj test više nema svrhe raditi. Bitno je da se prilikom uzimanja brisa štapić postavi dovoljno duboko i da se dovoljno snažno pritisne sluzokoža. Kada se radi o testiranju na antitela - IgM antitela su vezana za akutnu infekciju odnosno početak bolesti, dok pojava IgG antitela govori da smo počeli da stvaramo imunitet.  
 
Rendgen snimak pluća, koji jeste atipičan, toliko je tipičan za ovaj virus da mi sa velikom verovatnoćom možemo na osnovu njega postaviti sumnju da se radi o kovid upali pluća. Rade se i CT grudnog koša, kao i mnoge druge analize.    
 
Lečenje
 
Kod lakših oblika može biti u kućnim uslovima uz ambulantne kontrole i traje 7 do 15 dana. Kod srednjih i teških simptoma potrebno je bolničko lečenje koje najčešće traje dve do tri nedelje, ali zavisi od slučaja do slučaja. 
 
U opticaju je stotinak lekova koji se koriste u lečenju kovid 19 infekcije, zavisi koja je škola i koje su zemlje u pitanju. Svi imaju slične lekove, ali razlika ipak ima, a mi ne zaostajemo za svetom. Koriste se lekovi protiv virusa, antibiotici koji su tu da spreče sekundarnu bakterijsku infekciju, kortikosteroidi, a bitna je i potpora kiseonikom. 
 
Oporavak traje mnogo duže nego što smo očekivali - od 6 do 12 nedelja, pa i duže i izuzetno je važna rehabilitacija. Nakon izlečenja, veliki broj pacijenata se žali da ne mogu da udahnu punim plućima, da se vrlo brzo zamore, na primer, pri penjanju uz stepenice ili uzbrdicu ili da imaju bolove u grudima. Razlog su upalni procesi kako pluća, tako i krvnih i limfnih sudova, pri kojima se stvaraju ožiljci. Što pre počnemo da radimo vežbe, da obnavljamo naš kapacitet, brže ćemo doći na staro. 
 
Suplementi
 
Somborac ocenjuje da je veliki broj lekara bio skeptičan kada je u pitanju korišćenje suplemenata, ali se pokazalo da pravilna suplementacija tokom lečenja, a još više u oporavku ima značajno mesto. Takođe, oni su važni i za prevenciju, po principu bolje sprečiti nego lečiti. 
 
 
C vitamin
 
Na prvom mestu je C vitamin, koji ima direktno antivirusno delovanje i utiče na imuni odgovor organizma. U većoj količini, od 3.000 mg pa naviše, C vitamin skida temperaturu. Kod kovida preporučujemo od 3.000 do 10.000 mg dnevno. 
 
Cink
 
Bez cinka nema održavanja našeg imunog sistema. Cink ima i određenu antivirusnu aktivnost, pojačava delovanje prirodnih ćelija ubica, neophodan je za stvaranje antitela. CaliVita international ima Helirani cink i Power mins tablete i najčešće predlažemo dva puta po 15 mg ovog minerala dnevno, ali u kovidu možemo preporučiti i do 80 mg. 
 
 
D vitamin
 
D vitamin je doživeo renesansu pre nekoliko godina, kada je dokazano da je, osim onoga što se i ranije znalo da je bitan za kosti, zglobove i zube, broj njegovih funkcija veoma velik. On sprečava razmnožavanje virusa, jača imunitet, podstiče stvaranje antioksidanasa koji deluju na mikrobe i štede C vitamin (u svakoj upali se stvara velika količina slobodnih radikala, neko mora da se pozabavi time i to su ti antioksidansi). Mi dnevno predlažemo i do 2.000 IJ ovog vitamina. 
 
Magnezijum
 
Da bi se D vitamin aktivirao, moramo imati određenu količinu magnezijuma. Magnezijum, pored cinka, značajno učestvuje u stvaranju našeg imunog sistema, dobro deluje na mišiće, a veliki broj pacijenata žali se na bolove u mišićima, ubrzan rad srca itd. Magnezijum tu nalazi svoje mesto, a bitan je i za metabolizam kalcijuma.  
 
Kiseonik
 
Dva preparata CaliVite international sadrže kiseonik rastvoren u vodi - OxyMax i Low Deuterium Oxy Crystal kapi. Pošto se pije, resorbuje se iz digestivnog trakta i stiže u naše ćelije bez obzira koliko su oštećeni krvni sudovi ili crvene krvne ćelije, što se dešava kod ovih infekcija, posebno kod teških slučajeva. 
 
 
Noni
 
Pokazalo se da Noni ima dobro dejstvo kod ovih pacijenata tokom oporavka, kada se ljudi žale na sužen grudni koš, nemogućnost da udahnu punim plućima i na to da se brzo zamaraju.
 
Naravno potrebno je poštovati sve zaštitne mere, nositi maske, rukavice i držati rastojanje, poručuje doktor Somborac.
 
Informacije o svim proizvodima CaliVite international možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.