Respiratorni sincicijalni virus ove godine daje izuzetno tešku kliničku sliku

Načelnica Intenzivne nege Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, dr Snežana Rsovac, kaže da respiratorni sincicijalni virus ove godine daje izuzetno tešku kliničku sliku.
Respiratorni sincicijalni virus ove godine daje izuzetno tešku kliničku sliku
Foto: 021.rs (arhiva)
Ona za RTS navodi da je jedno dete na mehaničkoj ventilaciji zbog bronhiolitisa izazvanog tim virusom.
Doktorka Rsovac kaže da je u poslednjih mesec dana znatno povećan broj dece koja se javljaju lekarima, posebno u poslednje dve nedelje: "I to dece mlađeg uzrasta, odojčadi, pa do treće, četvrte godine sa težom slikom bronhiolitisa, mahom uzrokovanog respiratornim sincicijalnim virusom".
Navodi da postoji, ne klasična vakcina, već imunomodularna terapija tj. antitela koja se daju deci koja su pod rizikom.
 
Govoreći o simptomima koje treba prepoznati, ukazuje da sve kreće sa curenjem nosa, ali da, kada dete počne, ne samo da kašlje i da teže diše, već i kada roditelji vide da dete nije dobro i da ne može da jede – hitno treba da ga odvedu lekaru.
 
Ukazuje da ove godine ima i upala pluća komplikovane forme, posebno kod tinejdžera.
 
Zamolila je roditelje da ne odlažu vakcinaciju dece za postojeće bolesti koje se mogu prevenirati.
 
"Mi smo bili oslobođeni malih boginja, velikog kašlja, a to će, ukoliko se nastavi ovaj trend, biti naša realnost, a onda će se na sve to nadovezati novi virusi", dodaje doktorka.
 
Ukazuje da može doći i do sudara gripa, kovida i sincicijalnog virusa: "Nadam se samo da ćemo obazrivim, pravilnom postupanjem uspeti tako nešto da prevladamo".
 
Savetuje sve koji imaju simptome da ostanu kod kuće i budu odgovorni prema sebi i prema drugima.

Teme

GRIP
  • Brankica

    07.01.2023 20:48
    Bronhiolitis
    Tri puta mi je dete kad je bio beba imao bronhiolitis. Nikad decu nisu stavljali na mehaničku ventilaciju. Imali su inhalaciju, longacef, pulmikort. Šta rade ovi lekari da li su poludeli?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.