Zdravlje usta i zuba: Nije dovoljna samo higijena i poseta stomatologu, evo koji su još saveti

Oralno zdravlje je značajan pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života i ne predstavlja samo zdravlje zuba, već i usne duplje uključujući i zdrav jezik, meko i tvrdo nepce, desni.
Zdravlje usta i zuba: Nije dovoljna samo higijena i poseta stomatologu, evo koji su još saveti
Foto: Pixabay

Bolesti usta i zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaje funkcije žvakanja i govora, kao i psihološke probleme, te mogu dugoročno štetno uticati na ukupno zdravlje i blagostanje, prenosi Danas

"Većina oralnih bolesti i stanja ima zajedničke faktore rizika sa vodećim nezaraznim bolestima (bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti, hronične respiratorne bolesti i dijabetes)", navodi se na sajtu Instituta Batut.

Za oralno zdravlje, kako preporučuju, nije samo važno održavanje adekvatne higijene i redovne posete stomatologu, već i smanjenje unosa šećera, bezbedno fizičko okruženje, smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola i pušenja.
 
Pokazatelji oralnog zdravlja u svetu i Srbiji na globalnom nivou govore da neko oralno oboljenje ima 3,5 milijardi ljudi. 
 
Evropski region Svetske zdravstvene organizacije ima najveću učestalost vodećih oralnih oboljenja (50.1 odsto odrasle populacije), nelečeni karijes stalnih zuba u svetu je najčešće oralno oboljenje koje ima 2 milijarde ljudi, karijes mlečnih zuba ima 514 miliona dece u svetu, dok od uznapredovale parodontopatije (oboljenja potpornog aparata zuba) u svetu boluje skoro petina svetske populacije.
 
Prema poslednjem Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine, u Srbiji 55.3 odsto odraslog stanovništva procenjuje stanje svojih zuba i usta kao dobro, 57.8 pere zube više od jedanput dnevno, 16.5 procenata stanovnika uzrasta 25 godina i više imaju sve svoje zube, dok se dve trećine stanovnika starijih od 15 godina izjasnilo da ima svog stomatologa.
 
U periodu od 12 meseci koji su prethodili Istraživanju svaki treći stanovnik (39,4 odsto) je posetio stomatologa.
Koje su preporuke za očuvanje oralnog zdravlja
  • briga o zdravlju usta i zuba deteta od rođenja i prva preventivna poseta dečijem stomatologu u periodu od šestog meseca do navršene prve godine života;
  • u zavisnosti od starosti deteta, pranje zuba, pomoć i/ili nadzor nad pranjem zuba deteta od strane roditelja/staratelja uglavnom do desete godine života;
  • održavanje adekvatne higijene što podrazumeva redovno pranje zuba ujutru i uveče pred spavanje, kao i posle svakog obroka pastom za zube sa fluorom i korišćenje konca za zube;
  • posete stomatologu radi redovne kontrole najmanje jednom u šest meseci ukoliko nije potrebno učestalije zbog lečenja i uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa;
  • vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilu, kao i pravilno korišćenje dečijih auto sedišta;
  • izbalansirana ishrana bogata voćem, povrćem i mlečnim proizvodima sa smanjenim unosom šećera (izbegavati unos slatkih gaziranih napitaka i grickalica);
  • prestanak pušenja;
  • smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola;
  • korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti (kaciga, štitnik za zube…).
  • Zubar

    17.05.2023 22:51
    Kakve veze ima
    vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilu, kao i pravilno korišćenje dečijih auto sedišta;

    Sa oralnom higijenom?
  • ZAto

    17.05.2023 08:30
    Zato se i zove stomatologija, mada je to sad nasilno dentalna medicina
    Jer stomatologija brine se o zdravlju cele usne duplje
  • Lee Kana

    17.05.2023 00:25
    Treba dodati i korišćenje tradicionalnih zaštitnih sredstava po preporuci našeg izabranog bolesnika ( koje, inače ne koristi).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.