Ove godine će od raka umreti 22.000 građana Srbije

Broj novoobolelih pacijenata sa malignitetima u Srbiji godišnje raste za 1,9 odsto, a stopa smrtnosti za 2,3 procenta, izjavio je predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić.
Broj novoobolelih pacijenata sa malignitetima u Srbiji godišnje raste za 1,9 odsto, a stopa smrtnosti za 2,3 procenta, izjavio je predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić.

"U skladu sa stopom rasta, predviđa se da će u Srbiji ove godine biti oko 37.000 novoobolelih pacijenata, a 22.000 će preminuti", kazao je Čikarić na konferenciji za novinare povodom "Meseca borbe protiv raka", koji se u Srbiji obeležava tokom marta.

Čikarić je izjavio da se broj novoobolelih pacijenata sa karcinomom i stopa smrtnosti u Srbiji poklapaju sa evropskom statistikom. On je ukazao da je u Srbiji, baš kao i u Evropi, među muškarcima najrasprostanjeniji rak pluća, a među ženama karcinom dojke. "Ukoliko se karcinom otkrije u početnom stadijumu mogućnost izlečenja je 95 procenata", kazao je Čikarić.

On je upozorio i na to da u Srbiji raste broj obolelih od leukemije i limfoma, ocenivši to kao direktnu posledicu NATO bombardovanja 1999. godine, kada je korišćen osiromašeni uranijum. Čikarić je ukazao da je od 2006. primetan rast te vrste malignih oboljenja, a da je u pojedinim delovima Srbije ta stopa i dvostruko veća.

Objasnio je da je za razvoj leukemije ili limfoma, kao posledice izloženosti osiromašenom uranijumu, potrebno najmanje pet godina, te se rast broja novoobolelih od 2006. godine direktno dovodi u vezu s tim.

  • 13

    24.03.2012 23:50
    Menjajmo vlast da zaista ne bude kasno za nas,ovi brane i da se lecimo,a ko zna kakve lekove uvoze,6 maja pamet u glavu i ne glasati za ove na vlasti.
  • Bogi

    23.03.2012 07:58
    IZLEČIĆE NAS EVROPSKA UNIJA ODNOSNO AMERIKA
    Nikada niko neće odgovarati za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Srbije tokom bombardovanja, posledice su mnogo dalekosežnije nego što je toga narod svestan. Šta je država uradila po tom pitanju, misli da će uvodjenjem Srbije u Evropsku uniju izlečiti sve bolesne, nahraniti sve gladne, osloboditi zelenaških kredita naše gradjane..? Ono što narod od svega toga svakodnevno gleda to su manekeni u predizbornoj kampanji, sve se zgledaju koji je od koga lepši i ko bolje drži besedu, da bi od ovog jadnog i gladnog naroda još jednom dobio glas za sebe i svoju porodicu, da bi se bogaćenje funkcionera nastavilo. Džabe im osmesi i sve ostali, nadam se da će narod ovoga puta imati svoj mozak i da neće nasedati na ljigave i bolesne osmehe ljudi koji bi trebali da se podvrgnu psihijatrijskom pregledu pre nego što su ušli u kampanju.
  • Pezos

    22.03.2012 16:00
    Svetla budućnost
    Bela kuga, kardiovaskularne bolesti, rak, leukemija,oboleli od limfoma,.....stres, nervoza, glad.
    Jesu sigurni oni Tarabići da će da nas ostane za pod šljivu ili će pak samo šljiva u eu ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?