Beba u stomaku preživela osam hemoterapija

U šestoj nedelji trudnoće Nemica Kerstin Ziling (37) doznala je da u njoj ne raste samo novi život, već i potencijalna smrt: rak dojke.
U šestoj nedelji trudnoće Nemica Kerstin Ziling (37) doznala je da u njoj ne raste samo novi život, već i potencijalna smrt: rak dojke.

Strepela je za bebu i za sopstveni život, ali uz podršku lekara i najsavremeniji tretman, nakon dve operacije dojke i osam hemoterapija, pobedila je smrtonosnu bolest i rodila zdravog i vrlo naprednog dečaka Torgea.

"Grudvicu u levoj dojci sam napipala u trenutku kada sam bila istinski srećna: dobar brak, željena trudnoća sa drugim detetom, kupili smo i novu kuću...", priča Kerstin.

Dijagnoza raka dojke je, međutim, ovaj savršeni život u trenutku pretvorila u noćnu moru. Tumor je bio agresivan, za nekoliko dana je narastao kao guščije jaje, između ostalog i zahvaljujući hormonima koji se u trudnoći luče i koji podstiču deobu ćelija - pa i ćelija raka.

"Svog lekara sam pitala da li to znači smrtnu presudu? I šta će biti sa mojom bebom? Bojala sam se da će me terati da abortiram. Ali on mi je samo rekao da u svakoj trudnoći ima rizika", nastavlja Zilingova svoju priču.

Njen onkolog, dr. Burkhard Otremba, odlučio se za hitnu operaciju. Tumor je odstranjen, ali sa hemoterpijom je moralo da se pričeka do 14. nedelje trudnoće, jer su bebini organi tek tada zreli i ima izgleda da neoštećeni prežive dejstvo materija koje deluju kao ćelijski otrov.

U tom trenutku, beba je bila duga 9 centimetara i teška 50 grama.

"Kako god čudno izgledalo, nakon hemoterapije mi je bilo dobro. U sebi sam osećala neverovatnu snagu, i neprestano sam svojoj bebi govorila: sve će ispasti dobro, tebi se ništa neće desiti.

Nakon 20. nedelje trudnoće i tri hemoterapije, porodica je krenula na odmor, ali u operisanoj dojci su se pojavili novi čvorići. Nova operacija, i još pet hemoterapija, poslednja šest dana pre porođaja. Mali Torge je na svet došao 4. avgusta prošle godine, potpuno zdrav, a u međuvremenu je veoma lepo napredovao i sasda je predivna beba.

Nekoliko dana nakon porođaja Kerstin je poslednji put operisana i izdržala je kuru od 35 trapija zračenjem. Dobro se oseća, ali razmišlja o tome da preventivno odstrani i desnu dojku.

  • Dr Petrović

    15.04.2012 08:08
    Oprezno sa ovakvim vestima!
    Pojedinačni slučaj nije pravilo, ali ako se tako shvati, donosi katastrofalne posledice.
    Setimo se raznih čudotvornih lekova (Hydantoin...) i vakcina itd. pa shvatimo da su medijske uticaje često zloupotrebljavali, zloupotrebljavaju i zloupotrebljavaće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.