Ovo su namirnice koje ubrzavaju starenje: Mnogi ih jedu svaki dan

Kada je reč o usporavanju starenja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti, ishrana ima mnogo veću ulogu nego što mislimo.
Ovo su namirnice koje ubrzavaju starenje: Mnogi ih jedu svaki dan
Foto: Pixabay
Prema rečima nutricionistkinje i dijetetičarke Hajdi Moreti, koja ima više od 25 godina iskustva, mnoge uobičajene namirnice u zapadnjačkoj ishrani zapravo ubrzavaju starenje iznutra prema spolja, prenosi Index.hr.
 
"Ove vrste hrane podižu nivo šećera u krvi, podstiču upale i oštećuju ćelije koje naše telo održavaju mladim i otpornim", kaže Moreti za SheFinds.
 
Ona je istakla četiri vrste hrane koje uzrokuju bolesti povezane sa starenjem, a koje većina ljudi jede svakog dana.
Peciva i mafini
 
"Takve prerađene žitarice gotovo da nemaju nutritivnu vrednost", objašnjava Moreti.
 
Podižu nivo šećera u krvi, što povećava insulin i izaziva upale u celom telu. S vremenom te upale oštećuju tkiva, ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.
Sendviči (brza hrana, delikatesi)
 
Kombinacija rafinisanih žitarica i prerađenog mesa recept je za upalu, upozorava Moreti.
 
"Ove vrste sendviča pune su prerađenih sastojaka koji izazivaju nagle skokove šećera u krvi i sadrže neželjene hemikalije", navodi ona.
 
Posledica su manji unos hranljivih materija, viši nivo insulina i oksidativni stres – svi faktori koji ubrzavaju starenje ćelija.
Testenina
 
Većina komercijalne testenine visoko je rafinisana, što dovodi do naglih skokova šećera u krvi i podstiče upale.
 
"Redovno konzumiranje prerađene testenine doprinosi visokom nivou šećera i hroničnoj upali - dva ključna pokretača starenja", ističe Moreti.
 
Čak i integralna testenina može biti problematična ako se jede u prevelikim količinama, jer i dalje utiče na nivo glukoze.
 
Beli pirinač
 
Iako se male količine pirinča mogu uklopiti u uravnoteženu ishranu, svakodnevno konzumiranje belog pirinča može vremenom naneti štetu.
 
"Beli pirinač izaziva nagle skokove šećera u krvi i ima malu nutritivnu vrednost. Ponavljani skokovi dovode do oštećenja tkiva i bržeg starenja", naglašava Moreti.
 
Usporavanje starenja ne počinje kremama ni dodacima ishrani, već onim što stavljamo na tanjir.
 
"Visok šećer u krvi, upale i oštećenje mitohondrija najveći su ubrzivači starenja. Smanjenjem unosa prerađenih i rafinisanih namirnica možemo pomoći svojim ćelijama, crevima i dugovečnosti", zaključuje stručnjakinja.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Mario

    08.11.2025 07:48
    Stara istina
    Za ljudski život najškodljivije je biti živ.
  • Maja

    06.11.2025 13:26
    I onda odete u Italiju gde za dorucak jedu kroasan, pardon korneto ili nesto slicno slatko, za rucak spagete a za veceru picu a u prvih deset zemalja su po duzini zivotnog veka
  • Vidovdan

    06.11.2025 13:11
    STARENJE
    STARENJE, tj izgled lica i ulpšte stanje tela, zavisi od genetike, stresova i zdravlja. Konzumirajte hrane je dosta bitno i to jesti ono što Ti organizam traži. Kada Ti se ne jede, nemoj sebe prisiljava. Unositi dosta vode i piti razne čajeve. Ponekada dodati D, B i C vit. malo Magnezijuma i Cinka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje