Pet meseci živi bez srca

Jedini čovek na svetu koji živi već pet meseci bez srca, zahvaljujući specijalnim pumpama, 37-godišnji Čeh dobio je šansu za novo srce i biće od septembra uvršćen na listu čekanja, saopštio je praški Institut kliničke eksperimentalne medicine (IKEM).
Jedini čovek na svetu koji živi već pet meseci bez srca, zahvaljujući specijalnim pumpama, 37-godišnji Čeh dobio je šansu za novo srce i biće od septembra uvršćen na listu čekanja, saopštio je praški Institut kliničke eksperimentalne medicine (IKEM).

Lekari IKEM-a su bivšem vatrogascu Jakubu Haliku morali u aprilu da odstrane celo srce jer ga je zahvatio maligni, izuzetno agresivan tumor i ugrade mu dve specijalne pumpe koje ga održavaju u životu, a ta operacija je bila druga te vrste u svetu.

Te pumpe se koriste u kardiologiji ali samo jednostrano da zamene rad jedne srčane komore. Prvi pacijent kome su rad celog srca preuzele dve pumpe u SAD preminuo je nakon svega nedelju dana.

Halik je nakon pet meseci uspešno prošao testiranja kako bi se utvrdilo da li je zloćudni tumor negde u telu metastazirao. Pošto su u redu, IKEM može da ga uvrsti na prioritetnu listu čekanja za transplantaciju srca.

"To je olakšanje. Sada znam da su svi testovi u redu i da me čeka dalji korak ka ozdravljenju", kazao je danas novinarima nasmejani Halik.

On zahvaljujući specijalnoj tašni za pumpe može i u kratke izlaske van bolnice.

"Najteže tokom operacije bilo je da uskladimo rad pumpi. Svakog dana mogu da se pojave komplikacije ili embolija. U Češkoj se u proseku na novo srce čeka osam meseci. Na prioritetnoj listi čekanja su inače svi pacijenti sa pumpom umesto srčane komore, njih 24. Jakub je jedini na svetu sa zamenom za obe komore", kazao je na konferenciji za novinare šef IKEM-a Jan Prik koji je Halika sa timom lekara operisao.

  • Deks

    05.09.2012 13:59
    Od srca srcu
    Možda živi bez srca, ali u njemu je veliko srce!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?