Čokolada na mozak deluje kao opijum

Naučnici su utvrdili da čokolada u ljudskom mozgu deluje na neurotransmiter enkefalini, baš kao i derivati opijuma na zavisnika.
Naučnici su utvrdili da čokolada u ljudskom mozgu deluje na neurotransmiter enkefalini, baš kao i derivati opijuma na zavisnika.

Čini se da uvek postoji dobar razlog da pojedete komadić čokolade, ali stručnjaci tvrde da ova divna poslastica na mozak deluje poput opijuma. U studiji koja poredi ponašanja gojaznih osoba i zavisnika od droge, dokazano je da nivo hemikalije u mozgu nazvane enkefalini, endorfina sa sličnim svojstvima kao i opijum, raste kod onih pacova kojima je dato da pojedu čokoladu.

U mozgu se enkefalini veže za molekularne receptore osetljive na opijatske supstance, a posledica je smanjenje bola i javljanje prijatnih osećanja. Autorka studije, doktorka Alekandra di Felićeantonio tvrdi kako su ovim istraživanjem pronašli sličnost u funkcionisanju narkomana i gojaznih osoba.

- Potpuno isto područje u mozgu snažno se aktivira kod gojaznih ljudi kad vide hranu i zavisnika koji vide prizor da neko konzumira drogu – objašnjava ona.

Čini se da enkafalin kao neurotransmiter može da prouzrokuje neke oblike halapljivosti i zavisnosti kod ljudi. Studija, sprovedena na Univerzitetu u Mičigenu i objavljena u časopisu Current Biology, navodi kako određeni neurotransmiteri mogu da stvore intenzivan patološki nivo motivacije za poremećajem u ishrani, zavisnosti o drogama i sličnim kompulsivnim radnjama.

  • Gavra

    22.09.2012 23:38
    Aleksandra je verovatno gojazna ...
    ali to SIGURNO ne potice od cokolade jer ona ne goji za razliku od drugih deserta u kom se sastoji !!! Sama cokolada podsticajno deluje i ima neka dejstva na mozak slicna kao neke druge psihoaktivne supstance , ali je dug put do toga da je povezujemo sa drogom !!! Neke sporadicne supstance i sastojci u kakaou , koji je osnovni zacin, kao i u kakao-buteru , imaju neke slicnosti sa srodnnim sastojcima kao i kod koke od koje se destilacijom spravlja kokain i neke koji se koriste u superkoncentratu za proizvodnju Coca-Cole ... i sta je sad tu novo ???!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?