Žene koje rade noćne smene teže mogu da zatrudne

Žene koje rade noćne smene imaju čak za 80 odsto manju šansu da zatrudne i dobiju dete, tvrdi se u novom istraživanju.
Žene koje rade noćne smene imaju čak za 80 odsto manju šansu da zatrudne i dobiju dete, tvrdi se u novom istraživanju.

Neredovan san i rad noću nosi sa sobom rizik od pobačaja, neredovne menstruacije i problema s plodnošću, utvrdili su na Univerzitetu u Sauthemptonu. Radnice koje rade noćne smene u najvećem su broju slučajeva među onom grupom žena koje će čak više od godinu dana pokušavati da zatrudne.

Istraživanje na uzorku od 100.000 žena pokazalo je da svaki rad koji ne podrazumeva regularne dnevne smene donosi sa sobom rizik od poremećaja kod menstrualnih ciklusa za pet odsto. Kada su u pitanju pobačaji, onda su oni za trećinu učestaliji nego kod žena koje rade dnevne smene.

One žene koje rade samo noćne smene, za razliku od onih koje rade recimo mešovite smene, imaju čak 80 odsto manju šansu da zatrudne. Dr Linden Stoker kaže da razlog za tako nešto može da leži u poremećaju proizvodnje hormona, temperature tela, krvnog pritiska i broja otkucaja srca. Međutim, Stoker kaže da se ne mogu isključiti i ostali činioci, poput neredovne i nezdrave prehrane tokom noći, prenose britanski mediji.
  • Novonasađen

    14.07.2013 14:00
    E,tu ima mlogo pitanja i ogovora.Za početak,važnoje di radi,i kolko ima muškaraca/al oni pravi/,a kolko ima žena/a treba da zatrudne/.Malo se to pomerilo zbog ovih ponosnih,pa sad medecina ume da omane!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.