Žene duže boluju od gripa (i više se žale)

Sprovedena studija pokazala je da žene imaju izraženije i jače simptome gripa, kao i da im treba 20 odsto više vremena da ozdrave.
Sprovedena studija pokazala je da žene imaju izraženije i jače simptome gripa, kao i da im treba 20 odsto više vremena da ozdrave.

Osim toga, 21 odsto žena će leći u krevet čim oseti prve simptome gripa, u odnosu na 16 odsto muškaraca.

Iako često govorimo da su muškarci ti koji stalno "kukaju" kada su prehlađeni, žene se zapravo neprestano žale kada obole od gripa, tvrde naučnici.

Pripadnice "nežnijeg" pola većinu vremena provešće žaleći se kako ih sve boli i curi im nos, a četvrtina učesnica istraživanja priznala je da to rade samo da privuku pažnju okoline.

Curenje nosa, uobičajeno kada imamo grip, ženama je najgori simptom, dok se muškarci najteže nose sa bolom u grlu.

Ipak, ono što je zajedničko za oba pola je da im teško "pada" manjak energije kada imaju grip, što im otežava da se koncentrišu na stvari koje treba da urade.

"Prosečna osoba od gripa oboli dva do četiri puta godišnje i definitivno svima smeta to što ne mogu normalno da obavljaju svoje uobičajene aktivnosti", objasnila je jedna od autorki istraživanja, Mona Šeik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?