Naučnici pretvorili ćelije kože u ćelije jetre

Naučnici Gledstoun instituta i Univerziteta u San Francisku uspeli su da transformišu ljudske ćelije kože u zrele i potpuno funkcionalne ćelije jetre.
Naučnici Gledstoun instituta i Univerziteta u San Francisku uspeli su da transformišu ljudske ćelije kože u zrele i potpuno funkcionalne ćelije jetre.

Ove ćelije mogu da opstanu i posle njihove transplantacije u tela laboratorijskih životinja, što je pozitivan korak u budućem lečenju oboljenja jetre. Do sada, naučnici su uspevali da pretvore ćelije kože u ćelije slične ćelijama srca i pankreasa, ali nikada nisu uspeli da naprave potpuno zrele ćelije.

Ranije studije o reprogramiranju ćelija jetre imale su brojne poteškoće zbog toga što je bilo teško da matične ćelije dobijene iz jetre prežive i nastave razvoj kada se presade u telo. Međutim, poslednja studija objavljena u žurnalu Nature dokaz je da su naučnici uspeli da prevaziđu te pretreke.

"Ranije studije pokušavale su da reprogramiraju ćelije kože u pluripotentne matične ćelije, kako bi ih zatim pretvorili u ćelije jetre. Imajući u vidu da do sada nisu uvek uspevale da prođu kompletnu transformaciju, odlučili smo da ćelije ne vratimo u pluripotentno stanje, nego u jednu od srednjih faza", kaže Šeng Ding, profesor farmacetuske hemije na Univerzitetu u San Francisku.

Njegov metod uključio je upotrebu specifičnog "koktela" gena za reprogramiranje i hemikalija. Ta mešavina omogućila je transformaciju ćelija kože u ćelije slične onima u endodermu – embrionalni ćelijski sloj od kog se kasnije razvijaju veći organi u telu. Prema istraživačima, ovo stanje omogućilo je ćelijama da lakše pređu u oblik ćelija jetre. Zatim su koristeći novi set gena i hemikalija, Ding i njegov tim transformisali ćelije endoderma u ćelije jetre koje gotovo da se ne razlikuju od prirodnih.

Kako bi proverili da li će ćelije uspevati da prežive, usadili su ih u jetre miševa, koji su bili genetski skloni oboljenjima jetre. Devet meseci posle transplantacije, tim je primetio porast nivo proteina i jetre čoveka u krvi miševa, što je bio znak da ćelije rastu i razvijaju se.

"I dalje moramo da radimo na ovom projektu, ali činjenica da ćelije mogu da dostignu punu zrelost i rastu i mesecima posle transplantacije obećava mnogo", kaže dr Holdžer Vilenbring, zamenik direktora Centra za jetru Univerziteta u San Francisku. "U budućnosti, ova tehnika bi mogla poslužiti kao alternativa za pacijente kojima nije potrebna potpuna transplantacija jetre", kaže on.

  • Andrija Šrek

    24.02.2014 17:42
    !!!
    Međutim, pažnja, retardi !!!
    I ovo je GMO...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?