Dan za istoriju - Prohodao paralisan čovek posle transplatacije ćelija

Čovek paralisan od grudi na niže posle napada nožem prohodao je posle pionirske terapije, koja uključuje transplantaciju ćelija iz nosa u kičmenu moždinu.
Čovek paralisan od grudi na niže posle napada nožem prohodao je posle pionirske terapije, koja uključuje transplantaciju ćelija iz nosa u kičmenu moždinu.

Proceduru, prvu ovakve vrste na svetu, sproveli su hirurzi u Poljskoj u saradnji sa naučnicima iz Londona.

Poljak Darek Fidika (40), koji je nastradao posle više uboda nožem u leđa 2010. posle tretmana može da hoda uz hodalicu. On je prva je osoba na svetu koja se oporavila od potpunog oštećenja nerava kičmene moždine. Hirurzi su koristili presađene nervne ćelije iz sluzokože nosa pacijenta. Ta tehnika dala je dobre rezultate u laboratoriji, ali do sada nije bila uspešna u praksi.

"Smatramo da je ova procedura kapitalno otkriće koje će, ako se razvije, dovesti do istorijske promene za osobe koje imaju povrede kičmene moždine", rekao je doktor Džefri Rajsman, šef neurološke regeneracije na Institutu za neurologiji pri Juniversiti Koledžu u Londonu koji je vodio istražiteljski tim. Rajsman je rekao da je ono što je ostvareno "impresivnije nego hodanje čoveka po Mesecu".

"Kada počne da se vraća osećaj, osećate se kao da ponovo živite, kao da je novo rođenje. To je neverovatan osećaj, teško ga je opisati", rekao je Fidika.

  • pera

    21.10.2014 15:20
    buu
    Ovo je NEPRIRODNO (kao i GMO). Zabranimo ovo.
  • S.

    21.10.2014 13:44
    Vest je izuzetna ali netacno preneta.
    NISU prenete nervne celije iz nosa. Prenete su celije koje vrse regeneraciju nervnih celija*.
    Uz njih su prenete nervne celije iz clanka. Napravljene su 4 trake nervnih celija iz clanka i postavljene u osteceni deo kicmene mozdine a zatim brojnim mikroinekcijama dodate OEC celije iz nosa.
    Bilo je potrebno 3 meseca do prvih rezultata uz fizikalnu terapiju a 2god. do trenutnih rezultata.


    *U nosu su nervni zavrseci izlozeni spoljnom uticaju pa dolazi do njihovog ostecenja. OEC celije imaju ulogu regeneracije ovih nerava pa je ta njihova osobina iskoriscena za regenraciju u kicmenoj mozdini.
  • 21.10.2014 12:35
    nauka rules!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?